Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante din cadrul DSP Suceava a fost autorizat şi reacreditat de CNCAN


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, ing. Andrei Ianovici, a declarat, joi, că Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante din cadrul instituţiei a fost autorizat şi reacreditat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Ianovici a spus că acreditarea acestui laborator a fost realizată în cursul anului 2016, iar reautorizarea s-a efectuat în luna decembrie 2016, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor deservind judeţele Suceava şi Botoşani.

El a mai spus că laboratorul a fost dotat anul trecut cu un dozimetru portabil de teren, valoarea investiţiei fiind de 22 000 de lei.

Coordonatorul Laboratorului de Igiena Radiaţiilor Ionizante din cadrul DSP Suceava, medicul Garofiţa Elisei, a declarat că printre activităţile personalului acestui laborator se numără controlul privind aplicarea normelor de securitate nucleară şi igiena radiaţiilor, dar şi monitorizarea unităţilor sanitare din judeţele Suceava şi Botoşani care au laboratoare de radiologie şi imagistică medicală, asigurarea supravegherii şi raportării datelor privind expunerea profesională la radiaţii ionizante a personalului care lucrează în unităţile respective, dar şi a personalului din unităţile industriale şi a celui care lucrează în vamă sau aeroport şi care utilizează dispozitive de radiografie cu raze X.

Medicul Garofiţa Elisei a precizat că autorizaţia CNCAN se eliberează pe o durată limitată de timp care, de regulă, este de 5 ani, iar reacreditarea laboratorului se realizează o dată la doi ani.

De precizat este că potrivit raportului de activitate al DSP Suceava, în cursul anului 2016, în cadrul activităţii de supraveghere pentru judeţele Suceava şi Botoşani,  personalul Laboratorului de Igiena Radiaţiilor Ionizante Suceava a efectuat 156 de activităţi de control urmărindu-se modul de  respectare a condiţiilor igienico-sanitare şi de radioprotecţie, a eliberat 23 de autorizaţii sanitare de funcţionare, şase avize sanitare de amplasare – construcţie, 29 de vize anuale şi a întocmit  99 de buletine de verificare a eficacităţii ecranelor de radioprotecţie.

Conform aceluiaşi raport, în judeţele Suceava şi Botoşani există 97 obiective arondate acestui laborator, din care 88 sunt unităţi medicale şi 9 industriale, 96 dintre acestea fiind autorizate de CNCAN, iar în cadrul acestor obiective îşi desfăşoară activitatea 909 persoane expuse profesional, cele mai multe, 555, fiind în unităţi industriale.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de