Din aprilie, apa caldă și căldura se scumpesc la Suceava cu 35%, anunță primarul Ion Lungu


Intră acum și în grupul de

Prețul gigacaloriei plătit de populație în municipiul Suceava va crește cu 35% din aprilie, a anunțat, miercuri, primarul Ion Lungu.

El a arătat într-o conferință de presă că prețul gigacaloriei în municipiul Suceava este de 321 de lei, din care populația plătește în prezent 178 de lei, în timp ce restul este achitat de municipalitate.

Primarul a spus că este o chestiune de echitate pentru că mai mult de jumătate din populația municipiului nu este racordată la sistemul centralizat de termoficare și plătește indirect subvenția pentru cei branșați la sistemul centralizat.

Lungu a explicat că urmează să fie scumpit gazul natural, ceea ce va crește presiunea pe cei care nu sunt racordați la sistemul centralizat și consideră că este echitabil ca sucevenii care sunt branșați la sistemul centralizat să achite 75% din valoarea facturii, respectiv 240 de lei, în timp ce restul de 25% până la 321 de lei să fie subvenționat de municipalitate.

„Este o problemă de echitate. Nu se poate ca jumătate din populația orașului să platească subvenții pentru cealaltă jumătate, mai ales, așa cum s-a anunțat, este o chestiune certă, se va majora prețul la gazul metan. Deci pe cei care au centrale cu gaz metan îi batem de două ori: li se mărește prețul la gaz metan și mai subvenționează încrucișat și energia termică la ceilalți”, a spus Lungu.

Potrivit edilului-șef sucevean, chiar și majorat prețul gigacaloriei din municipiul Suceava este mult mai mic decât în alte orașe mari din țară.

Primarul a mai spus că Primăria municipiului Suceava are cheltuieli mari pentru reabilitarea rețelelor termice și că va asigura o confinațare de 15 la sută pentru proiectul ce va fi accesat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare(POIM).(N.B.)


Intră acum și în grupul de