Rectorul USV: Internaționalizarea Universității Suceava îndreptată mai mult spre est decât spre vest. Vrem să aducem studenți care să învețe limba română


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ. dr. ing. Valentit Popa, a declarat, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că Univeristatea suceveană și-a schimbat politica de internaționalizare și vrea să atragă studenți care să învețe limba română.

„Politica noastră de intenaționalizare s-a schimbat puțin. Dacă acum patru, cinci, șase sau șapte ani încercam să facem programe de licență și master în limbi străine, în momentul de față am schimbat accentul de pe acest subiect. Din punctul de vedere al studenților străini, suntem în prima treime a universităților din România, deși nu avem foarte mulți. În România, studenții străini sunt în special la universitățile de medicină, iar dacă le excludem pe acestea suntem între primele două cu studenți străini dacă îi numărăm pe cei din Republica Moldova, Ucraina și din celelalte țări”, a spus Valentin Popa.

Rectorul USV a menționat că politica actuală a universității este de a aduce studenți care să învețe limba română și să facă programe în limba română.

„Este greu de crezut că vom putea face programe în limbi străine la care să avem un număr suficient de mare de străini și de studenți care să studieze în acea limbă străină astfel încât programul să fie viabil. Nu ne putem permite să facem programe cu 5-10 studenți. Am avut programe în limbi străine, chiar eu am predat la un program de master în limba engleză, iar în sală erau numai români care doreau să facă un master în limbă străină pregătindu-se pentru un job în străinătate”, a explicat Valentin Popa.

Totodată, el a precizat că internaționalizarea USV se îndreaptă mai degrabă spre est decât spre vest.

„De aceea, și târgurile și caravanele noastre promoționale sunt în Ucraina, în Republica Moldova sunt în spațiul ex-sovietic, sunt spre China, o direcție pe care vrem să o cultivăm și să o dezvoltăm mult mai serios. Intenționăm să punem și un program de licență din acest an cu limba chineză având în vedere și succesul cursurilor de limba chineză care sunt susținute de doi lectori de limba chineză trimiși din Beijing”, a spus rectorul USV.(N.B.)


Intră acum și în grupul de