Adrian Bodea: Beneficiarul majorării tarifului la gigacalorie pentru populație va fi exclusiv Primăria Suceava


Intră acum și în grupul de

Adrian Bodea (presedinte ADREM Invest) si Vasile Ilie (manager Bioenergy Suceava) sustin o conferinta de presa la Hotel ”Continental” Suceava.

Adrian Bodea:

”Am decis sa facem aceasta conferinta de presa dupa decizia Primariei de a mari pretul gigacaloriei la populatie cu 35 %.

Pretul energiei termice e format din pretul de productie de 116 lei gigacaloria, cel mai mic din Romania. Pret transport si distributie – 180 lei. Total – 296 lei.

Pretul de transport acopera pierderile retelei. Noi nu putem opera investitii in retea pentru ca nu ne-a fost predata. Putem face doar interventii de urgenta.

Nu putem investi si deci nu putem micsora pierderile fizice care sunt. Pretul total cu TVA e de 352 lei. El e dictat de conditiile de operare a retelei.

Thermonet a pierdut bani si va pierde bani daca nu vom lua masuri de eficientizare a activitatii. Thermonet nu face profit cu transportul caldurii.

Beneficiarul majorarii de tarif la populatie va fi exclusiv Primaria Suceava. Consumatorul casnic plateste cu 62 de lei mai mult.

Se vehiculeaza stiri si opinii cum ca majorarea ar fi in favoarea Thermonet, dar nu e deloc asa. Sistemul de transport e proprietatea municipiului.

Ne propunem ca in 2017 sa aducem compania daca nu pe profit, macar acolo incat sa nu mai piarda bani si sa mentinem stabilitatea sistemului.

Ne propunem sa investim in stocatoare de energie termica care sa acopere ineficienta generata de pierderile din sistem.

Cele mai suparatoare pierderi sunt cele din sol. Pierdem apa fierbinte care trebuie, cea noua, incalzita si demineralizata. Sunt costuri foarte mari.

Trebuie sa recunoastem deschis ca nu am reusit in acesti 2 ani sa asiguram confortul termic asa cum am dori. Vrem minim 24 grade in casa oricarui consumator.

Nu avem posibilitatea acum sa putem face un bilant al energiei termice, asa cum e ea consumata. Nu putem monitoriza reteaua inca in mod eficient. Nu avem posibilitatea acum sa putem face un bilant al energiei termice, asa cum e ea consumata. Nu putem monitoriza reteaua inca in mod eficient.”

Vasile Ilie:

”Ne bazam pe intelegerea autoritatilor si ca ordinul care nu ne permite exploatarea resturilor din masa lemnoasa sa fie modificat.”

Adrian Bodea:

”Ne asteptam la debransari, dar nu mai putem accepta debransari pentru ca e nevoie de echilibru in sistemul de termoficare. Nu asigura echilibru hidrodinamic. Exista o lege care interzice debransarea in Suceava. Eu inteleg dorinta oamenilor de a se incalzi si va trebui facuta o evaluare a sistemului.

Intr-un bloc unde am un singur consumator cumpar eu centrala de apartament si inchid punctul termic pentru ca nu pot plimba mii de metri cubi de apa.

Gandirea ca am putea inlocui cu centrale individuale inseamna poluare. Daca se vrea asta, avem un studiu al USV care arata ca poluarea creste de 5,5 ori.

Toata Europa se intoarce la sistemele centralizate. Noi vrem sa il facem insa extrem de eficient.

Stim ca sunt abuzuri ale unor consumatori in raport cu altii. Sa mergem hotarati spre contorizare individuala. Fiecare sa plateasca exact cat consuma.

Incercam sa facem o fuziune intre Thermonet si Bioenergy. Cand Thermonet va fi pe zero, vom incerca sa facem acest pas.

Am propus Primariei sa finantam o conducta noua si o statie noua. Deocamdata, nu am primit nici un raspuns.”


Intră acum și în grupul de