Cătălin Nechifor face demersuri ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă, alături de Biserica Trei Ierarhi din Iași pe lista de monumente UNESCO


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, marți, că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista-tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial în condițiile în care biserica Trei Ierarhi din Iași, care foloseaște aceeași tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar cu trei decenii mai târziu se află pe această listă.

Nechifor a declarat că în calitate de membru al comisiei parlamentare UNESCO își propune să facă mai multe pentru recunoașterea importanței în patrimoniul mondial a Mănăstirii Dragomirna.

El reamintește că în 2014, Mănăstirea Dragomirna a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului.

„Am un sentiment ciudat văzând în lista tentativă a UNESCO doar „Trei Ierarhi” din Iaşi, în condiţiile în care originalul este şi va fi întotdeauna Dragomirna”, a menționat Nechifor.

El a mai arătat că prin grija maicii starețe Macrina și a celorlalte maici de la Mănăstirea Dragomirna, la o galerie de artă din București a fost vernisată o expoziție care prezintă „o reproducere fabuloasă” a Psaltirii de la Dragomirna, realizată în atelierul mănăstiresc pe pergament şi hârtie specială japoneză.

„Am remarcat ceea ce iese din mâinile acestor maici, la 400 de ani de la realizarea originalului sub îndrumarea lui Anastasie Crimca şi pot să spun că viaţă monahală de la Dragomirna este poate printre cele mai variate din ţară cu pictură, iconografie, broderie, atelier de sănătate – siropuri, unguente, creme”, a spus Nechifor.

Mănăstirea Dragomirna este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava, iar tehnica decorativă folosită la turnul Mănăstirii Dragomirna, prezentă pentru prima dată în Moldova, a fost preluată și la decorarea, trei decenii mai târziu, a Bisericii Trei Ierarhi din Iași.(N.B.)


Intră acum și în grupul de