Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, solicită primarilor să pună accent pe programul de cadastrare gratuită: va permite dezvoltarea localităților, inclusiv accesarea de fonduri europene


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, marți, cu ocazia încheierii proiectului pilot din comuna Moara de realizare gratuită a cadastrului că este important ca în perioada următoare primarii localităților din județ să pună accent pe campania de informare pentru inițierea unui demers asemănător.

Adomnicăi a subliniat că este foarte importantă cadastrarea pentru că va contribui la dezvoltarea comunității pentru că ar permite clarificarea statutului imobilelor din localitatea respectivă, inclusiv accesarea de fonduri europene și dezvoltarea pieței imobiliare.

„Așteptăm dezvoltarea celorlalte demersuri de cadastrare”, a spus Adomnicăi.

Prefectul de Suceava a lansat un apel primarilor ale căror localități fac parte din Programul Național de Cadastrare să pună accent pe campania de informare necesară pentru inițerea unui asemenea demers pentru că inițiativa aparține localităților.

„În urma campaniei de informare, beneficiarii să înțeleagă avantajele pe care le au în urma acestui demers ca să colaboreze cu specialiștii care merg la fața locului pentru identificare, întocmirea planurilor cadastrale și sperăm că în afara celor 23 de localități care se află în curs de cadastrare să reușim să ne încadrăm în termenul limită stabilit care este 2023”, a spus Adomnicăi.

La rândul său, directorul OCPI Suceava, Vasile Mocanu, a cerut locuitorilor din județ să ceară primarilor să realizeze aceste activități de cadastrare.

El a explicat că vin în audiență persoane și cer cadastru gratuit după ce au văzut că astfel de acțiuni se fac în comunele vecine.

„Unde aveți situații din acestea trageți de mânecă primarul pentru că finanțare va fi pe toate localitățile. Depinde doar de dinamismul și de dorința de implicare a primarului în a face astfel de lucrări. Finanțare pentru anul acesta e în toate comunele”, a spus Mocanu.

Vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, a declarat că evenimentul de la Moara e important nu numai pentru comuna Moara ci pentru toate localitățile din județ.

El a menționat că în programul de finanțare următor se estimează că UE va da subvenții numai celor cu parcele intabultate și a mai spus că și procedura de depunere de proiecte europene s-a schimbat, fiind nevoie să se dovedească proprietatea prin extras de Carte Funciară.(N.B.)


Intră acum și în grupul de