Dezbatere privind urbanismul în municipiul Suceava sub auspiciile USV. Flutur: Cum vrem să arate ca să fie atractiv. Cum conservăm centrul istoric mic pe care îl avem sau nu mai conservăm?


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a propus organizarea unei dezbateri publice, cu participarea arhitecților sub auspiciile Universității din Suceava și cu respectarea autonomiei locale, privind urbanismul în municipiul Suceava, dar și în județ.

Flutur a făcut această propunere în ședința Consiliului Județean Suceava de vineri după ce consilierul județean PSD, Dan Ioan Cușnir, a arătat că există numeroase discuții privind anumite intenții privind ridicarea unor construcții în municipiul Suceava, care este reședința județului.

Cușnir a spus că fiecare regiune este reprezentată de capitala pe care o are, iar Bucovina este reprezentată de municipiul Suceava, dar că ar trebui să existe o viziune urbanistică în acest oraș și că aceasta poate fi exprimată doar de specialiști și a propus ca dezbaterea să fie organizată sub auspiciile USV.

„Sunt de acord cu o dezbatere privind urbanismul sub auspiciile Universității din Suceava, cu participarea arhitecților și cu respectarea autonomiei locale”, a spus Flutur care a explicat că este mai mult decât favorabil pentru transparență și pentru binele zonei.

El a spus că CJ Suceava nu are pârghii prin care să intervină și că poate face doar recomandări și de aceea a și propus Consiliului Municipal Suceava să fie atent la toate aceste chestiuni legate de urbanism apreciind că vor veni „presiuni imobiliare” în condițiile în care Suceava este un oraș cu deficit de spații pentru birouri.

„Trebuie să vedem ce facem cu municipiul, ce vrem să facem cu județul. Sunt zone care se dezvoltă cu o dinamică uriașă. Avem perspectiva? Știm cum va arăta? Acestea sunt lucruri care trebuie discutate și să avem un cuvânt de spus în perioada următoare. Cum vrem să arate ca să fie atractiv. Cum conservăm centrul istoric mic pe care îl avem sau nu mai conservăm? Avem aceste provocări la orizont”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Gheorghe Flutur a apreciat că este nevoie ca printr-o inițiativă legislativă Consiliul Județean să aibă mai multe pârghii în domeniu.

„Nimeni nu știe că nu ai o pârghie ca să faci ceva”, a spus Flutur care consideră că dezbaterea publică este ceva firesc.

Totodată, el a spus că este treaba Consiliului local și a Primăriei Suceava care să facă aceste dezbateri, acele analize și să primească observații, precum este rolul și altor primării din județ.

„Consiliul Județean Suceava și noi, prin comisia de urbanism și consilierii județeni să aveți asemenea inițiative pentru dezbateri. Sunt binevenite”, a spus Flutur.

El a reamintit că în ceea ce privește depozitul de deșeuri de la Pojorâta, Agenția pentru Protecția Mediului trebuia să facă dezbaterea publică și a făcut-o, dar localnicii au spus că au aflat de la televizor în 2014 că se construiește ceva.

„Nimic nu e prea mult când e vorba de consultarea populației, să detensionăm din timp niște lucruri. O dezbatere din care să facem și noi parte, dar în primul rând este treaba și responsabilitatea Consiliului Municipal și Primăriei Suceava. Trebuie chemată și Universitatea Suceava pentru că au acolo oameni care au un cuvânt de spus, noi Consiliul Județean să fim prezenți ca să propunem și Primăriei această dezbatere”, a mai spus Gheorghe Flutur. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de