Ministerul Apelor și Pădurilor spulberă speranțele finalizării conductei de gaz metan spre Vatra Dornei: Transgaz nu a depus nicio documentație pentru traversarea fondului forestier


Intră acum și în grupul de

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, susține într-un răspuns adresat deputatului PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, că Transgaz nu a depus până în prezent nici o documentație pentru traversarea fondului forestier în vederea reluării lucrărilor la conducta magistrală de gaz natural care să conecteze la rețeaua națională municipiul Vatra Dornei.

În răspunsul ministrului Apelor și Pădurilor se arată că Regia Națională a Pădurilor-Romsilva a emis avizul nr. 475/2016 pentru ocuparea temporară a terenului în suprafață de 12,3536 ha din fondul forestier proprietate publică a statului, în vederea realizarii obiectivului „Conductă de transport gaze naturale Câmpulung Moldovenesc -Vatra Domei”.

„Cooperarea  defectuoasă  dintre Transgaz și  Regia Națională a Pădurilor­ Romsilva este cauzată de refuzul Transgaz de a achita obligațiile bănești pe care le datorează mai multor direcții silvice, ca urmare a unor ocupări temporare anterioare. În acest sens, pentru rezolvarea acestor neînțelegeri au avut loc o serie de intâlniri, atât cu reprezentanții  autorităților administrației  publice centrale care răspund de silvicultură, cât și cu reprezentanții Guvernului.  Menționăm că, până în prezent, nu s-a ajuns la o soluție, motiv pentru care există acțiuni în instanță inițiate de Regia Națională  a Pădurilor-Romsilva”, precizează Petcu.

 

Totodată, ministrul Apelor și Pădurilor subliniază că până în prezent la Ministerul Apelor și Pădurilor nu a fost depusă documentația aferentă obiectivului „Conductă de transport gaze naturale Câmpulung Moldovenesc – Vatra Domei”, în vederea avizării ocupării temporare a terenului din fondul forestier național.

Adriana Petcu arată că, potrivit legislației, competența aprobării ocupării temporare a terenurilor din fondul forestier național cu suprafețe de peste 10 ha aparține Guvemului.

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a interpelat, în Parlament, miniștrii Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și al Energiei, Toma Petcu, dar și Transgaz și Romsilva privind realizarea conductei magistrale de gaz spre Vatra Dornei, arătând că proiectul „Utilităţi și mediu la standarde europene în judeţul Suceava” este  coordonat parţial de Transgaz într-o cooperare defectuoasă cu Romsilva.

El a amintit că în anul 2004, Consililul Judeţean Suceava și un număr de 61 de localităţi din judeţ au semnat un acord de împrumut bancar, cu garanţii guvernamentale, în valoare de 86,3 milioane de euro, prin care s-a dorit construirea unui sistem de alimentare cu gaz natural în localităţi, dar și construirea unui număr de sisteme de termie în principalele localităţi urbane ale judeţului, respectiv Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

 

„lată că după atâţia ani situaţia este încă neclară, paradoxal că doar municipiul Rădăuţi beneficiază de un sistem modern de termie care furnizează apă caldă menajeră, dar și agent termic pe perioada de iarnă, în timp ce Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului au fost blocate în dorinţa de a avea o gigacalorie ieftină și un sistem modern”, a spus Nechifor.

 

El i-a rugat pe miniștrii Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și pe cel al Energiei, Toma Petci, să analizeze diferendul dintre Transgaz și Romsilva, deoarece de-a lungul timpului au fost foarte multe blocaje, în special pe tronsonul de munte al reţelei de gaz metan, între Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta și Vatra Dornei unde lipsesc 26 de km și nu s-a reușit până acum scoaterea temporară din domeniul silvic a unei suprafeţe de 14 hectare de pădure.

 

„Drept urmare și astăzi, după atâţia ani, putem spune că nu avem construită reţeaua de gaz către Vatra Dornei, în condițiile în care centrala termică de cogenerare este finalizată din 2007, chiar dacă Transgaz și-a asumat construcţia acestei magistrale încă din 2009, când prin Hotărâre de Guvern, semnată de primul ministru de la acea dată, domnul Emil Boc, s-a transferat parţial către Transgaz reţeaua deja construită din fonduri împrumutate, prin proiectul coordonat de Consiliul Judeţean și localităţile asociate, cu obligaţia ulterioară a Transgaz de a face investiţiile prognozate”,a spus Nechifor.

 

El a arătat că în această situaţie se poate spune că în continuare la Vatra Dornei va fi „frig și preţuri ridicate pentru gigacalorie”.

 

Nechifor consideră că lipsa unui asemenea proiect de a lega zona de munte a judeţului Suceava la reţeaua de gaz metan, blochează dorinţa legitimă a României ca stat important cu resurse de energie, să își securizeze inelul de gaz pe partea de nord a ţării.(N.B.)


Intră acum și în grupul de