Elevii vor putea sa studieze, ca discipline optionale, Drepturile Omului si Educatie Interculturala


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educatiei a dezvoltat programa de Cultura Civica astfel încât, începând cu anul scolar 2008-2009, elevii vor putea sa studieze, ca discipline optionale, Drepturile Omului si Educatie Interculturala. Cele doua noi materii optionale vor avea o ora pe saptamâna si vor fi predate de profesorii specializati în discipline socio-umane.
Drepturile Omului si Educatia Interculturala vor deveni discipline optionale dupa ce, saptamâna trecuta, Ministerul Educatiei a aprobat programele scolare ale materiilor legate de Cultura Civica, se arata într-o nota informativa a ministerului.
Decizia ministerului vine, pe de o parte, în încercarea de a diversifica lista materiilor optionale. De asemenea, reprezentantii ministerului au dorit, prin propunerea celor doua discipline noi, sa actualizeze programa scolara conform subiectelor de interes ale Uniunii Europene în domeniul educatiei.
 
Astfel, cele doua propuneri curriculare ale ministerului au aparut ca urmare a mai multor actiuni europene, precum proclamarea de catre Parlamentul European a anului 2008 ca An european al dialogului intercultural, proclamarea de catre Consiliul Europei a anului 2005 ca An european al cetateniei prin educatie, precum si a diferitelor recomandari ale ministrilor Europeni ai Educatiei, pentru cooperare europeana în domeniul formarii profesionale sau pentru educatia democratiei.
 
Conform noii programe, elevii din învatamântul gimnazial se vor familiariza, la Educatie Interculturala, cu un limbaj actual legat de multiculturalitate, dar vor si învata sa aprecieze diferite culturi care traiesc împreuna, vor afla mai multe despre valorile sociale ale acestora si vor fi stimulati sa se implice în viata sociala si culturala, fara sa aiba prejudecati care ar duce la discriminari nejustificate.
 
Pentru liceeni, notiunile despre drepturile omului, care se predau în gimnaziu, au fost dezvoltate pentru un nivelul lor de întelegere. Profesorii care au realizat programa pentru cursul de Drepturile Omului îsi doresc sa îi faca pe elevi mai activi si mai responsabili din punct de vedere social.


Intră acum și în grupul de