ASP supravegheaza epidemiologic zonele inundate


Intră acum și în grupul de

ASP Suceava si Compartimentul teritorial de sanatate publica Radausi a declansat o campanie de supraveghere epidemiologica a populatiei din localitatile Milisauti si Iaslovat, afectate de inundatiile din ultimele zile, pentru prevenirea aparitiei îmbolnavirilor. Seful Autoritatii de Sanatate Publica – ASP, Odette Nicolae, precizeaza ca ploile abundente cazute în cele doua localitati, începând cu data de 1 mai, au provocat inundarea a 80 de gospodarii, 16 case, 32 de anexe, 30 de latrine si 80 de fântâni. Potrivit acesteia, în cele doua localitati vor fi initiate campanii speciale de vaccinare, astfel, 10 copii cu vârste cuprinse între un an si 14 ani vor fi vaccinati contra hepatitei de tip A, iar 20 de persoane cu vârste de peste 24 de ani, vor fi vaccinate împotriva tetanosului.

ASP solicita raportare imediata a unor boli precum – boli diareice nespecifice, holera, febra tifoida, tetanos, hepatita acuta virala de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aerogena (tuberculoza, rujeola, rubeola, oreion, varicela. Odette Nicolae mentioneaza ca pâna în prezent nu s-au înregistrat evenimente epidemiologice deosebite.

O alta activitate a ASP Suceava derulata acum este supravegherea calitatii apei de baut prin masuri de dezinfectie si analiza probelor de apa recoltate, de catre laboratoarele ASP Suceava dar si asigurare a asistentei medicale în zonele afectate , de catre medicii de familie.

De asemenea, autoritatile sanitare vor informa populatia cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnavirilor, si anume, consumul de apa îmbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea igienei individuale si a conditiilor igienice de preparare, depozitare si consum a alimentelor, evitarea automedicatiei în situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau alte boli si prezentarea imediata pentru consult la medicul de familie. 


Intră acum și în grupul de