Solicitarea lui Vasile Lupu privind desfiintarea comisiilor judetene de fond funciar – criticata de prefectul Baisanu


Intră acum și în grupul de

Solicitarea autorului Legii 1/2000, a fondului funciar, Vasile Lupu, privind desfiintarea Comisiilor judetene de fond funciar a fost criticata de prefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, precizând ca aceasta cerere vine la opt ani de când legea este în vigoare. Prefectul Baisanu a spus într-o conferinta de presa, ca autorul legii fondului funciar, Vasile Lupu, constata, dupa opt ani de la intrarea în vigoare a legii, ca aceste comisii judetene de fond funciar nu sunt formate corect. Acesta a tinut sa precizeze ca prefectul nu stabileste componenta comisiei judetene de fond funciar, ci aceasta este constituita cu persoane stabilite prin lege si a subliniat ca prefectul este apolitic si nu poarta coloratura politica a guvernului.

Prefectul Baisanu anunta populatia judetului Suceava care a beneficiat de legea de restituire a terenurilor sa stea linistita, pentru ca actele pe care le au în urma validarii cererilor în sedinte ale comisiei judetene de fond funciar sunt valabile. Pâna în prezent, Comisia judeteana de fond funciar Suceava a validat retrocedarea a 147.932 hectare de terenuri agricole si forestiere pentru 16.100 de persoane.

Vasile Lupu, autorul Legii  1/2000 a fondului funciar, doreste desfiintarea comisiilor judetene de fond funciar pe care le considera „responsabile de obstructionare, diversiune si coruptie în actiunea de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor”.

„Compuse din membri numiti de prefect, comisiile judetene de fond funciar functioneaza în prezent ca un organ purtând culoarea politica a guvernului, care atribuie terenurile dupa interesele clientelei din judet, mai grav, santajând proprietarii sa cedeze terenurile cele mai valoroase sau procente din valoarea acestora, dupa caz. Prin influenta prefectului în judet, prin sufocarea instantelor cu litigii de fond funciar si, uneori, chiar prin slaba pregatire profesionala a judecatorilor, instantele, în cele mai multe cazuri, pastreaza solutia comisiei judetene de fond funciar, iar când comisiile pierd procesele, acestea nu platesc niciodata cheltuieli de judecata”, sustine Vasile Lupu.

În opinia acestuia, din punct de vedere constitutional, juridic, economic si moral, aceste comisii nu îsi mai justifica scopul, iar hotarârile emise, prin care s-a încalcat dreptul fundamental la proprietate, sa fie declarate nule. 


Intră acum și în grupul de