FOTBAL liga I : CFR Cluj este noua campioana a Romaniei


Intră acum și în grupul de

Universitatea Cluj – CFR Cluj    0 – 1

Atmosfera incredibil de tensionata în ultima etapa a Ligii I de fotbal. Titlul se decidea la Cluj, acolo unde “U” întâlnea concitadina CFR. Oaspetii aveau nevoie de victorie pentru a aduce în provincie, dupa 17 ani, titlul de campioana. Meciul a fost marcat de violentele suporterilor echipei gazda, care le-au cerut favoritilor sa câstige cu orice pret. Pentru Steaua, pentru a dovedi ca derbiul Clujului se joaca pe bune.
Partida a fost de un slab nivel tehnic. Practic, multi si-au pus întrebarea, vazând evolutia legiunii straine a CFR, cum poate câstiga titlul o echipa care nu este în stare sa îsi creeze ocazii clare nici macar la poarta “lanternei rosii”. O formatie care se va bate cu granzii Europei în grupele Ligii Campionilor si-a aratat miercuri slabiciunile. Au fost doua goluri anulate pe motiv de ofsaid, în minutele 14 si 75, ambele înscrise de CFR. Echipa din Gruia a reusit sa înscrie în minutul 65. Ruiz a fost faultat în careu de Bilica, care pur si simplu s-a urcat pe adversar. Argentinianul lui CFR, plin de sânge, a fost nevoit sa primeasca îngijiri medicale.

Cadu se pregatea sa execute, dar jucatorii de la “U” s-au asezat în fata balonului. Din tribune se aruncau steaguri. Pâna la urma, spiritele s-au potolit suficient cât lovitura de pedeapsa sa poata fi executata si transformata. Iar din minutul 77, gazdele au ramas cu un om mai putin pe teren. Edvan a intrat dur si a vazut al doilea galben. CFR avea ocazia sa înscrie din nou în minutul 85, Dar sutul trimis sub bara de Manuel Jose este scos miraculos de Merlier. “U” a avut cea mai mare sansa în prelungiri, însa Bilica a ratat cadrul portii. CFR Cluj este noua campioana a României.

Steaua Bucuresti – Gloria Buzau    5 – 0

Steaua nu a menajat „Steluta” si a învins la pas, cu un scor categoric, formatia Gloria Buzau. La pauza era doar 1-0, gol semnat de Pepe Moreno, care a înscris nestingherit din mijlocul careului, în minutul 20. Al doilea gol a cazut în minutul 62, când Dayro Moreno a patruns pe stânga si l-a învins pe Barbu fara probleme. Dupa numai trei minute, Neaga a majorat diferenta. Scorul ajunge la 4-0 dupa ce Mendoza a driblat tot ce a întâlnit în cale, inclusiv portarul, în minutul 71, pentru ca tot el sa-i paseze lui Dayro Moreno pentru 5-0, sase minute mai târziu.

FC Vaslui – Rapid Bucuresti    2 – 4

Rapidul a facut spectacol la Vaslui, acolo unde Despotovic deschidea scorul în minutul 17, dupa o actiune personala. Tot oaspetii înscriu, prin acelasi jucator, care expediaza un sut plasat, de la 17 metri. Despotovic reuseste hattrick-ul în minutul 45, reluând în poarta mingea scapata în fata de Haisan. Gazdele erau conduse, 0-3 la pauza. Dupa reluare, tot rapidistii înscriu, Lazar neiertându-l pe portarul vasluian din sase metri. Echipa patronata de Adrian Porumboiu avea însa sa încerce o revenire. Temwanjera reuseste o dubla, în minutele 62 si 75. Dar atât. În final, nervii se revarsa, iar Mardare, Haisan si Dica vad cartonasul rosu. Iar meciul se termina cu un scor-spectacol: 2-4.

UTA Arad – Dinamo Bucuresti    1 – 3

Prea târziu, dar câinii rosii par sa se fi învatat cu victoriile. Dinamo a trecut si de UTA, la Arad, diferenta fiind facuta de o dubla a lui Danciulescu. Atacantul din Stefan cel Mare a transformat în minutul 24 o lovitura libera de la marginea careului, iar în minutul 42 si-a folosit capul pentru a dubla avantajul echipei sale. La sapte minute dupa reluare, Baltoi l-a învins pe Romanovs cu o lovitura de cap, dar dinamovistii au închis tabela în minutul 63, când Catalin Munteanu a trimis din apropiere mingea care a stabilit scorul final. UTA – Dinamo 1-3. “Batrâna Doamna” retrogradeaza, câinii rosii si-au amintit prea târziu gustul victoriei si termina pe locul 4.

Dacia Mioveni – Unirea Urziceni    0 – 3

Cvintetul este completat de Unirea Urziceni, care a învins deja retrogradata Dacia, la Mioveni. Scorul final de 0-3 a fost stabilit de Danalache. El a înscris toate golurile partidei. Primul – cu o lovitura de cap în minutul 15, din centrarea lui Paduret, apoi în minutul 72, când Onofras l-a lansat perfect în adâncime si ultimul, în minutul 89. Unirea a demonstrat înca o data ca ar putea produce surpriza, având un parcurs frumos în Cupa UEFA.

Poli Timisoara – Farul Constanta    4 – 1

Poli Timisoara este cea de a sasea participanta în „cupele mari” din Europa. Formatia banateana a terminat sezonul în forta, cu un 4-1 administrat „marinarilor”. Farul nu a reusit sa se tina de adversar decât pâna în minutul 69. Era scorul 1-1, dupa reusitele lui Badoi, din minutul 34, si egalarea adusa de Todoran, 21 de minute mai târziu. Banatenii însa si-au respectat publicul, iar în minutul 69, Luchin a facut o cursa de 40 de metri, un un-doi cu Karamian si a sutat sec, fara sanse pentru portarul oaspetilor. Dupa doar patru minute, Ganea face o incursiune pe dreapta si ridica scorul la 3-1. Tabela a mai fost însa modificata si de Martinez, care a reusit o interceptie la marginea careului, a driblat scurt si a tras imparabil. Liniste pe malul Begai, unde sunt asteptati adversarii din Cupa UEFA.

Otelul a ratat Cupa UEFA- Intertoto
Batalia pentru participarea în Cupa UEFA – Intertoto a fost la fel de apriga, desi la alt nivel, ca aceea pentru titlu. Marea perdanta este Otelul, care putea sa profite de victoria Rapidului la Vaslui si sa obtina mult-doritul loc 7, în ciuda victoriei din meciul direct, atribuita ciudat echipei lui Porumboiu, la masa verde. Din pacate, galatenii nu au reusit sa înscrie vreun gol valabil în poarta oaspetilor ieseni.
Doua reusite le-au fost anulate, ambele ale lui Jula: în minutul 10, pentru fault în atac, si în minutul 41, pe motiv de ofsaid. Ratari au fost însa mult mai multe – Viglianti cu poarta goala, în minutul 43, aratând clar neputinta otelarilor de a se impune. Iar confirmarea a venit în minutul 73, când Jelev a reluat peste poarta adversa, din careu. Un 0-0 amar pentru cei de pe malul Dunarii.

Universitatea Craiova – Ceahlaul Piatra Neamt    3 – 2

Lupta pentru evitarea matineului a fost una pe viata si pe moarte, cu rasturnari incredibile de situatie si treceri de la agonie la extaz. Cele mai expuse retrogradarii erau Gloria Buzau si Ceahlaul Piatra Neamt, care se luptau alaturi de Gloria Bistrita pentru a ramâne în Liga I. Dar marea ghinionista a zilei de miercuri, caci altfel nu putem s-o numim, a fost Ceahlaul, care a platit din banii proprii nedoritul bilet catre esalonul secund, la capatul unui meci horror, jucat în Banie.

Ceahlaul a început bine prima repriza, chiar daca tot ce a facut a fost sa respinga ofensiva purtata de Costea si Dananae. Primul jucator era cât pe ce sa marcheze în minutul 7, dar Forminte a intervenit salvator si a îndepartat pericolul în ultima instanta. Si cum în fotbal ocaziile se razbuna, Rusmir a raspuns cu un gol de toata frumusetea, în minutul 13. Jucatorul a marcat cu o lovitura de cap din sapte metri, dar dintr-o pozitie suspect de comoda. Fundasii craioveni au ramas spectatori la acea faza, la fel ca si portarul Bornescu.
Însa ce s-a întâmplat apoi a însemnat o trecere de la extaz la agonie pentru moldoveni. Dina si-a facut simtita prezenta în atac, si nu o data, ci de doua ori, ambele actiuni fiind încununate cu gol. Prima reusita s-a petrecut în minutul 26, mijlocasul oltenilor punctând cu un sut bine plasat, din interiorul careului. Avantajul avea sa fie luat cu patru minute înainte de pauza, Dina marcântd atunci din sase metri, dupa o bâlbâiala generala a apararii adverse. Însa egalitatea de pe tabela de marcaj a fost restabilita de Rusmir, care a marcat înca o data în minutul 71.

Pecha avea sa dea lovitura partidei si a unui sezon întreg, dar împotriva proprei echipe. Fotbalistul a comis o gafa monumentala, trimitând balonul în plasa portii sale, cu doar cinci minute înainte de fluierul final. Dezastrul i-a trimis pe moldoveni în esalonul secund, spre bucuria enorma a Gloriei Buzau. „Steluta” a fost pedepsita în Ghencea cu nu mai putin de cinci goluri, pentru „pacatele” meciului din tur, iar Gloria Bistrita nu a avut nicio problema în a evita matineul, dupa Victoria cu Pandurii, scor de 3-1.
 
Asadar, Universitatea Cluj, UTA, Dacia Mioveni si Ceahlaul Piatra Neamt au spus „adio” primului esalon. În locul lor vor veni FC Brasov (Seria I) si FC Arges (seria a II-a), ambele fiind deja promovate. Pentru restul locurilor ramase libere în Liga I se lupta nu mai putin de alte patru echipe.
Din prima serie, CS Otopeni este favorita în fata contracandidatelor Petrolul Ploiesti si Concordia Chiajna. Iar în cea de-a doua serie, Gaz Metan Medias mai are nevoie de numai 5 puncte pentru a-si vedea visul împlinit, obiectiv foarte usor de atins în urmatoarele cinci etape.


Intră acum și în grupul de