Iohannis sesizat la Suceava cu situația sediului Poștei din Horodnic de Sus, calea ferată de la Putna sau traficul greu de pe DN 17


Intră acum și în grupul de

Primari din mai multe localități sucevene au prezentat președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri organizate de Consiliul Județean Suceava, mai multe probleme punctuale pe care le au.

Astfel, primarul comunei Rădășeni a spus în cadrul simpozionului organizat la Teatrul Municipal Suceava cu președintele Klaus Iohannis că se impune urgentarea cadastrului general pentru că altfel, din 2018, nu se vor mai putea primi subvenții agricole. Tot el a atras atenția că din cauză că pășunile se concesionează prin licitație localnicii riscă să nu aibă cum să le folosească pentru că licitațiile pot fi câștigate de persoane din alte zone.

Primarul din Horodnic de sus a sezisat președintelui României că sediul Oficiului poștal din comună este în stare critică și arată ca după un bombardament, în timp ce primarul din Fântânele a atras atenția că după reorganizarea Poliției Române, au dispărut posturi de poliție și că comuna sa nu are polițist.

Primarul din Adâncata a reclamat situații legate de obținerea de autorizații și de cea privind legislația privind aducțiunile de apă, iar primarul din Putna i-a spus președintelui că există o problemă legată de calea ferată care este nefolosită.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, i-a spus președintelui României că trebuie găsită o soluție pentru ca traficul greu să nu mai treacă prin stațiunile de interes național Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

El a spus că cele trei stațiuni sunt sufocate de traficul greu și că situația nu este normală.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat problemele legate de preluarea Parcului Șipote, situația în care se află municipalitatea suceveană care are un deficit de 250 de hectare de teren sau de faptul că programul de reabilitare termică a blocurilor este greu de pus în aplicare.

În cadrul întâlnirii, primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheș, i-a spus președintelui că se poate amenaja un domeniu schiabil în Călimani și și-a exprimat speranța că acesta va putea veni la schi în această zonă.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat în cadrul simpozionului că sunt necesare investiții importante în infrastructura de transport din județ, dar a sesizat că Guvernul nu a făcut nici un pas în ceea ce privește Programul Centenar.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns majorității sesizărilor și a arătat că va trebui ca serviciile publice, precum Poliția sau Poșta să rămână în mediul rural.

„Va trebui foarte bine judecat la nivel de guvern cum trebuie gestionate aceste chestiuni. Este inadmisibil ca din comunitățile locale să dispară aceste servicii publice”, a spus Iohannis.

El i-a spus lui Flutur că suceava are un parteneriat cu o regiune din Germania unde au dispărut aceste servicii.

„Mi se pare o greșeală și va trebui să găsim căi pentru a evita așa ceva mai ales că în mediul rural trăiesc mai mulți oameni în vârstă și ei au nevoie de aceste servicii”, a spus președintele.

El a mai arătat că dacă nu se rezolvă problema cadastrului, din 2018 nu se va mai putea subvenționa agricultura.

„E păcat că s-a ajuns în acest punct. Am discutat această chestiunile cu guvernele. Toți au făcut zero”, a spus Iohannis.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de