„Hitler Jugend” vs „Straja Tarii”


Intră acum și în grupul de

Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, membru PSD, sustine ca „Straja Tarii” a fost o organizatie paramilitara, dupa modelul „Hitler Jugend”. Declaratiile sale survin în replica la acuzele PD-L prin care se spune ca PSD ar face o „manipulare grosolana” când face legatura între fascism si o manifestare organizata de senatorul PD-L Gheorghe Flutur, la Bucsoaia, de Duminica Tomei.

Conferentiarul universitar, sociologul Dan Dascalu, candidat PD-L pentru CJ Suceava, a apreciat joi, drept „o manipulare grosolana” legatura facuta de PSD Suceava între actiuni de tip fascist si actiunea organizata în urma cu o saptamâna, de senatorul Gheorghe Flutur, la Bucsoaia. Dan Dascalu a spus ca, într-adevar, senatorul Gheorghe Flutur, a facut referire la o întâlnire organizata, în urma cu 71 de ani, în acelasi loc, si tot de Duminica Tomei, cu Regele Carol al doilea si cu Teofil Sidorovici, seful Strajeriei, dar ca acesta, în discurs,  s-a referit la un fapt istoric, din mentalul colectiv. Totodata, el a spus ca Teofil Sidorovici a ajuns seful Strajii Tarii, organizatie înfiintata în 1937, dar ca nu poate fi considerat un fascist, pentru ca aceasta organizatie nu a fost una de tip fascist, ci o „miscare de tineret regalista” si a mai aratat ca nici Carol al doilea nu a fost un fascist, ci a instaurat un stat autoritar si a încercat sa imite anumite forme ale fascismului italian.

Directorul Complexului Muzeal Bucovina a contrazis, duminica, printr-un comunicat de presa, aprecierile universitarului sucevean. „Orice manual de istorie îi contrazice afirmatiile. „Straja Tarii” a fost o organizatie paramilitara, constituita dupa modelul „Hitler Jugend”, prin înregimentarea obligatorie a tuturor organizatiilor de tineret din România”, sustine Emil Ursu. Acesta îi recomanda lui Dascalu bibliografia pe care sa o consulte si citeaza din Henri Prost, Destin de la Roumanie – (1918-1954), Ed. Berger-Levrault, Paris. „În toamna anului 1934, el a înfiintat „Straja Tarii”, un soi de organizatie de cercetasi. Este marea idee a domniei. Miscarea Legionara fiind exterminata – cel putin aceasta este iluzia pe care o au cei din cercurile înalte – regele va dezvolta „Straja Tarii” în speranta ca va exercita asupra tineretului aceeasi atractie pe care o avusese pâna atunci organizatia lui Codreanu: uniforme, defilari în formatii militare, impresia de forta si de utilitate sociala (…) Hotaraste, deci, sa impuna din acest moment tuturor elevilor de scoala, între 8 si 18 ani, înscrierea în „Straja Tarii”. Totul în aceasta institutie reaminteste mai mult de formatiile de la Nurnberg si Roma decât de cercetasia engleza, mai cu seama cultul pentru seful statului”, se arata în citatul preluat din Henri Prost. Totodata, Emil Ursu precizeaza ca  la Bucsoaia, în data de 2 iulie 1937, Carol al II-lea, supranumit „Mussolini de Dâmbovita”, nu s-a întâlnit cu strajerii, ci cu „arcasii”, pe care, ulterior, i-a înregimentat cu forta în „Straja Tarii”.

Remember:

PSD Suceava l-a acuzat miercuri, pe senatorul PD-L, Gheorghe Flutur, de tendinte de „reînviere a fascismului extrem”, aratând ca acesta a organizat la Bucsoaia, o actiune în care „si-a asumat, fara echivoc, rolul de continuator al strajeriilor carliste” si cere conducerii PD-L sa se delimiteze de actiune. Într-un comunicat de presa al PSD Suceava, se arata ca discursul „de tip fascist” al lui Gheorghe Flutur, axat pe lozinca „Dreapta va pune tara la treaba”, a explodat în „manifestari fasciste” cu marsuri cu steaguri, provocari, agresivitate verbala, si a culminat cu asumarea de ideologie si de actiune fascista, cu ocazia „Horei de la Bucsoaia”. „În prezenta si sub protectia lui Theodor Stolojan, cu buciumasi raspânditi pe crestele muntelui si cu parade de multimi manipulate, Gheorghe Flutur a tinut sa-si asume, fara echivoc, rolul de continuator al tineretului hitlerist, în varianta româneasca a strajeriilor carliste”, se arata în comunicat, în care este citat, totodata, un fragment din discursul lui Gheorghe Flutur de la acea manifestare. „În 1937, acu’, deci, 71 de ani, aici, în Bucovina, la Bucsoaia, a fost întâmpinat Regele Carol de bucovinenii nostri, care erau strajeri, de un sef al strajerilor, Sidorovici, de aici, din Frasin, si, daca veti citi istoria, în acel an 1937, a mai fost organizata o astfel de sarbatoare, când a fost primit Regele Carol în Bucovina. Deci, sa stiti ca are si legatura aceasta sarbatoare”, se arata în citatul lui Flutur preluat de PSD Suceava. În comunicat, PSD Suceava arata ca Gheorghe Flutur se revendica, pe fata, drept continuator al „Strajii Tarii”, organizatie constituita dupa modelul tineretului hitlerist, de Carol al II-lea, din dorinta de a deturna spre sine popularitatea de care se bucura, în 1937, Miscarea Legionara „printr-o cât mai fidela apropiere de fascismul extrem”.

PNL Suceava, prin vicepresedintele organizatiei, Aurel Burciu, prorector al Universitatii „Stefan cel Mare”, a cerut vineri, conducerii PD-L, sa se delimiteze, printr-o declaratie publica, de atitudinile „cu tendinta extremista” manifestate de Gheorghe Flutur si Theodor Stolojan, la actiunea organizata la Bucsoaia. El a precizat ca, în mod obisnuit, nu exista afinitati ideologice sau de alt tip între PNL Suceava si PSD Suceava, dar ca în cazul de fata, PNL se vede obligat sa sustina acelasi punct de vedere, pentru ca PNL a fost si ramâne un partid istoric, „un partid responsabil fata de destinele natiunii române, un partid cu adevarat preocupat de viitorul României în Uniunea Europeana”.  „Din acest punct de vedere , suntem obligati sa informam cetatenii judetului Suceava ca orice tendinta extremista, de tip fascist sau neofascist, oricând a survenit ea în Europa postbelica, a fost rapid condamnata de catre toate cele 27 de tari membre UE”, a spus Burciu.

Acesta a mai spus ca dupa opina PNL Suceava, „într-adevar,  Gheorghe Flutur si  Theodor Stolojan manifesta tendinte vadit autoritare, se afiseaza în mod vizibil ca doi mici „dictatori”, ignorând cu buna stiinta climatul politic si social din Europa anului 2008”. Burciu a adaugat ca PNL Suceava crede ca manifesta astfel de tendinte dictatoriale si alti lideri centrali sau locali ai PD-L, fapt confirmat si de functionarea autoritara, de tip „cazarma militara”, specifica acestei constructii politice de tip „conglomerat” sau mega-partid. Vicepresedintele PNL Suceava considera ca este imperios necesar ca cetatenii din judetul Suceava sa înteleaga gravitatea fara precedent a unor manifestari publice de orientare neofascista, întrucât simpla invocare a unui fapt de acest tip poate genera un soc în toate Cancelariile Occidentale.


Intră acum și în grupul de