Muzeul de Istorie din Suceava își prelungește programul de vizitare pe perioada expoziției ”Simboluri regale ale Marii Uniri”

Muzeul de Istorie din Suceava își va prelungi programul de vizitare în perioada 10-21 mai a.c.

Potrivit unui comunicat de presă, în această perioadă, instituția muzeală va putea fi vizitată  între orele 10 -20.

Luni, 15 mai a.c., Muzeul de Istorie va fi închis.

Expoziția temporară ”Simboluri regale ale Marii Uniri” de la Muzeul de Istorie va fi deschisă, în perioada 10-20 mai, între orele 10 – 20.

Evenimentul va fi vernisat miercuri, 10 mai a.c., la ora 12.00.

În cadrul acestei expoziții vor fi expuse două piese de excepție din categoria Tezaur, deținute de Muzeul Național de Istorie a României, simboluri ale Regalității și ale istoriei moderne a României. Este vorba despre Coroana de Oțel și Buzduganul Regelui Ferdinand.

”Coroana de Oțel păstrează până astăzi o semnificație deosebită, fiind realizată pentru încoronarea Regelui Carol I, cu prilejul proclamării Regatului României la 10 mai 1881. În același timp, Coroana de Oțel va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenței de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Cea mai puternică semnificație este legată de Marea Unire de la 1918, recunoscută de Conferința de Pace de la Paris (1919-1920) și consfințită la Alba Iulia, la 15 0ctombrie 1922, prin încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Reîntregite.

Cu o semnificație aparte și o încărcătură istorică unică, Buzduganul Regelui Ferdinand este unul din cele mai puternice simboluri ale legăturii Regalității române cu poporul său, fiind cumpărat prin subscripție publică și dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoștință adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile românești pierdute de-a lungul timpului. Realizat din argint, aur și pietre prețioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea, Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurului României și expus publicului”, se arată într-un comunicat al Muzeului Bucovinei.

Expoziția de la Muzeul de Istorie din Suceava este organizată de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. (Irina Lițu)