Ministrul Energiei vorbește despre situația în care a ajuns exploatarea uraniului de la Crucea ca despre un posibil atentat la siguranța națională. Conducerea CNU va fi schimbată


Intră acum și în grupul de

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că se fac verificări încrucișate atât la Nuclearelectrica cât și la Compania Națională a Uraniului pentru a se stabili modalitatea în care s-a reziliat contractul de furnizare a materiei prime exploatate de la mina din județul Suceava pentru centrala nucleară de la Cernavodă acest contract și cum au fost achiziționate celelalte trei contracte prin care se livrează combustibil nuclear de o firmă canadiană.

Petcu a declarat la DCNews LIVE, că Guvernul condus de Dacian Cioloș a generat o mare problemă în ceea ce privește securitatea asigurării energiei din sursa nucleară, arătând că este foarte important să existe un ciclu integrat.

„Aici avem o problemă venită din istoric, de pe vremea tehnocraților, pentru că rezilierea contractului SNN-ului cu cei de la CNU produce un scurtcircuit în circuitul de producere a energiei nucleară”, a declarat ministrul.

El a spus că în urma unui control al Curții de Conturi la Compania Națională a Uraniului s-a stabilit că era mult mai mare costul de producție al otoxidului, combustibilul nuclear care se folosește la Cernavodă, față de prețul cu care CNU vindea acest combustibil.

În  aceste condiții, a adăugat Petcu, CNU a trebuit să ceară o majorare de tarif către cei de la SNN, care nu au fost de acord și s-a reziliat contractul.

”S-a trecut la o procedură de achiziție prin licitație, a participat o firmă străină și a reușit ca toate cele trei contracte care au fost scoase la achiziție să le achiziționeze această companie străină, iar Compania Națională a Uraniului- care extrage minereul din zona Suceava, îl prelucreză la Feldioara și care-l vindeau ca și otoxid- nu a reușit să mai reintre”, a explicat Petcu.

El a menționat că acum ”lanțul pentru furnizarea otoxidului s-a închis, chiar în acest moment”.

”De o lună am solicitat domnului prim-ministru să trimită Corpul de control, să facă verificări încrucișate atât la Nuclearelectrica cât și la CNU, să vedem modalitatea în care s-a reziliat acest contract și cum au fost achiziționate celelalte trei contracte”, a adăugat ministrul.

Petcu a menționat că centrala de la Cernavodă este singura care folosește otoxidul produs de CNU, iar compania este un producător captiv pentru cei de la Nuclearelectrica.

”Avem Corpul de Control care verifică nu numai acest lucru, ci și alte aspecte și o să luăm o decizie curând. S-a schimbat Consiliul de Administrație de la Nuclearelectrica, de asemenea, la CNU, avem ordinul de ministru să schimbăm și acolo CA urmând ca după ce se închide raportul Corpului de Control al prim-ministrului, să luăm o decizie privind conducerea celor două companii, pentru că mie mi se pare că e, nu știu dacă un atentat la siguranța națională, dar poate să fie un subiect destul de delicat pentru producerea de energie nucleară în România”, a spus Petcu.

El a mai declarat că acum compania care furnizează combustibilul nuclear este canadiană, iar uraniul se va aduce de undeva din zona Azerbaijan Turkmenistan care a subliniat că este foarte important ca România să nu fie dependentă în acest lanț al producerii energiei nucleare de altcineva.

”La început, companiile străine vin cu prețuri atractive, dar când s-au asigurat că nu mai ai altă sursă, încep negocierile puternice”, a spus Petcu. (N.B.)


Intră acum și în grupul de