Elevii suceveni prezenţi la Târgul ofertelor educaţionale prezintă avantajele şi atuurile liceelor din care provin


Intră acum și în grupul de

Elevi şi cadre didactice din 19 unităţi liceale din judeţul Suceava au oferit, vineri, informaţii, dar şi pliante cu date privind activitatea, infrastructura şcolară şi performanţele liceelor în care învaţă şi predau, la cea de a XVIII-a ediţie a Târgului Ofertelor Educaţionale, destinat elevilor din clasa a VIII-a.

Liceenii prezenţi la Târgul ofertelor educaţionale au prezentat avantajele şi atuurile unităţilor din care provin, au descris atmosfera generală din licee, au vorbit despre proiectele derulate de licee, despre performanţele obţinute de elevi, dar şi despre profesionalismul cadrelor didactice sau despre infrastructura şcolară.

O elevă din clasa a X-a de la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni, Cărnăreasa Ştefănica, de la profilul Servicii, a lansat invitaţia elevilor din clasa a VIII-a să opteze pentru acest colegiu, deoarece aici se asigură o pregătire teoretică şi practică de calitate, cu cadre didactice specializate, iar elevii sunt îndrumaţi şi încurajaţi să-şi dezvolte abilităţile de antreprenori prin intermediul firmelor de exerciţiu, dar şi să obţină certificatul ECDL.

Ea a spus că în cazul elevilor de la profilul mecanic şi construcţii, cursurile pentru şcoala de şoferi sunt gratuite, iar în cadrul parteneriatelor cu unităţi de învăţământ din alte ţări elevi ai Colegiului “Vasile Lovinescu” Fălticeni participă la stagii de pregătire profesională în ţări precum Italia, Portugalia, Spania, Germania, Polonia.

Eleva fălticeneancă a subliniat că atmosfera din şcoală este una caldă şi frumoasă, pauzele sunt respectate, iar cursurile se ţin cu seriozitate.

Doi elevi din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea, proaspăt medaliaţi cu aur la Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, industrie şi mediu „I-Sweeep”, desfăşurată în Houston, Statele Unite ale Americii,  au recomandat absolvenţilor de clasa a VIII-a să aleagă acest colegiu, întrucât aici există “un alt tip de învăţare”, iar elevii au posibilitatea să opteze pentru diferite activităţi extracurriculare.

Cei doi tineri au spus că elevii colegiului învaţă la clasă pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, dar şi pentru participarea la numeroase concursuri şi competiţii, iar în cadrul colegiului există un club de teatru şi un club video, unde elevii îşi pot exprima creativitatea prin artă, dar şi un club de inventică.

Ei au mai spus că şi infrastructura şcolară, dotarea laboratoarelor de chimie şi fizică este foarte bună precizând că laboratorul de informatică a fost recent reamenajat şi dotat cu calculatoare de ultimă generaţie.

“Atmosfera în colegiu nu este deloc stresantă, fiecare elev are o oarecare libertate, spre exemplu, în privinţa studierii limbilor străine, elevul poate opta pentru o anumită limbă, nefiind obligaţi toţi să studieze doar limba germană, franceză sau spaniolă, fiecare optează, şi, în general, este un stil şcolar un pic mai liber, care lasă elevul să se exprime în felul lui, dar ştim că avem performanţă şi că se lucrează foarte mult”, a spus elevul Ştefan Şovea.

Profesoara Roxana Ştefanache de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a declarat pentru NewsBucovina că în oferta educaţională pentru anul şcolar 2017-2018 figurează şase clase de liceu, din care cinci pentru profilul real, filiera teoretică şi o clasă pentru profilul umanist, filiera teoretică, specializarea ştiinţe sociale.

Ea a spus că tradiţia şi performanţele constituie dovezi ale calităţii procesului de învăţământ desfăşurat în acest colegiu, iar acestea sunt argumente solide care pot cântări mult în alegerea opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a.

 “Ultima medie de admitere la specializarea ştiinţe sociale a fost 8,82 în anul 2016, la ştiinţele naturii a fost 8,99, la specializarea matematică -informatică a fost 9,21, iar la matematică -informatică bilingv română-engleză a fost 9,55. Deci, şi în acest an îi aşteptăm să vină pe cei mai buni elevi dintre cei buni”, a spus profesoara Roxana Ştefanache.

O elevă din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Ştiinţele naturii, Antonia Niţu, a menţionat că liceul oferă condiţii de studiu foarte bune elevilor, are o infrastructură şcolară bine pusă la punct, o sală de sport modernă, iar profesorii care predau aici sunt “excepţionali”.

“Acest colegiu, chiar dacă impune nişte reguli foarte stricte, te ajută să te dezvolţi şi să să-ţi dezvolţi abilităţile şi talentele. Toţi profesorii de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” sunt excepţionali şi chiar dacă îţi pun o notă mai proastă la un moment dat, ştii că ai fost notat corect, iar dacă înveţi, la Bac poţi lua note foarte mari”, a subliniat eleva ştefanistă.

Şi învăţământul preuniversitar particular a fost reprezentat la Târgul ofertelor educaţionale de unităţi liceale din municipiul Suceava.

Eleva Heidi Haffner, originară din Elveţia, care studiază în clasa a X-a la Liceul Natanael din Suceava, a declarat pentru NewsBucovina că liceul încearcă să atingă un standard foarte înalt în ceea ce priveşte procesul educativ, iar acest lucru este reflectat de modul în care predau profesorii şi de rezultatele obţinute de elevi.

Ea a precizat că locul în care este situată şcoala este foarte frumos, liceul dispune de o sală de sport modernă, de laboratoare dotate corespunzător, de un parc şi un teren de joacă.

Heidi Haffner a menţionat că până la intrarea în liceu a urmat cursuri prin corespondenţă, iar în clasa a IX-a a decis să se înscrie la Liceul Natanael , întrucât a considerat că este “cel mai frumos” şi “cel mai potrivit” pentru ea.

“Pentru mine a contat foarte mult că este şi o şcoală creştină”, a mai spus Heidi Haffner adăugând că doreşte ca în viitor să devină învăţătoare.

Directorul adjunct al Liceului Natanael din Suceava, Garofiţa Moroşan, a declarat că în oferta educaţională a unităţii pentru anul şcolar viitor este prevăzută o clasă de liceu, profilul real, specializarea ştiinţele naturii şi o clasă de şcoală profesională cu două specializări: mecanic auto şi brutar-patiser.

“Participăm în premieră la Târgul Ofertelor Educaţionale, dar începând de anul trecut avem şcoală profesională, iar liceul funcţionează de 2 ani”, a spus Moroşan.

Ea a mai spus că, în momentul de faţă, unitatea este structurată pe mai multe niveluri de învăţământ: primar, gimnazial, profesional şi liceal.

Directorul adjunct al Liceului Natanael Suceava a arătat că anul trecut a fost dat în folosinţă un corp nou de clădire, în care funcţionează şi o sală de sport dotată la cele mai înalte standarde, iar în toamna acestui an urmează să fie deschisă o bibliotecă dotată cu 10 000 de volume şi o sală de lectură, care oferă condiţii de studiu excelente.

Prezent la deschiderea Târgului Ofertelor Educaţionale, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, a declarat că prin participarea la acest eveniment elevii din clasa a VIII-a au posibilitatea să afle cât mai multe informaţii şi vor putea să se orienteze mai uşor în stabilirea opţiunilor vizând profilurile, specializările şi liceele la care vor dori să urmeze cursurile liceale sau profesionale.

 “Aş vrea ca îndrumătorii dumneavoastră, profesorii dumneavoastră şi cei în măsură să se aplece cât mai mult pentru un învăţământ dual. Să ne aplecăm mai mult spre ofertele şcolilor profesionale, pentru că sunt extraordinar de importante pentru ţara noastră, care au fost uitate, iar astăzi ducem lipsă de oferte în diferite domenii”, a spus Niţă.

Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, prof. Maria Pavelescu, a declarat că Târgul Ofertelor Educaţionale, destinat elevilor de clasa a VIII-a, care a ajuns la ediţia a XVIII-a, este organizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, iar la evenimentul de vineri au participat 19 licee din judeţul Suceava din învăţământul de stat şi particular, cele mai multe fiind din municipiul Suceava.

Ea a subliniat că la eveniment au participat numeroşi elevi din clasa a VIII-a de la şcoli din municipiul Suceava, dar şi din alte localităţi sucevene precum Coşna, Dorna Arini, Burla, Frătăuţi, care au venit să consulte oferta liceelor, tocmai în ideea de a se orienta foarte bine în alegerea specializărilor şi liceelor.

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, prof. Gabriela Scutaru a declarat că planul de şcolarizare învăţământul liceal şi profesional este aproape la fel cu cel de anul trecut şi ar putea suferi mici modificări în funcţie şi de solicitările agenţilor economici.

“Până când vom primi cu exactitate cifrele de la Ministerul Educaţiei Naţionale, planul de şcolarizare mai suportă mici modificări şi adaptări. Sunt foarte încântată că evenimentul a crescut an de an şi aceasta este o chestiune absolut sigură pe care am remarcat-o din toate punctele de vedere, ca şi organizare din partea Centrului Judeţean de Resure şi Asistenţă Educaţională, ca şi participare şi interes al liceelor, nu numai ca număr de participanţi, ci şi modul în care se pregătesc pentru acest Târg al ofertelor educaţionale este deosebit de important. E un lucru de apreciat, pentru că fiecare se străduieşte cât mai bine să promoveze ceea ce face bun în şcoala lui”, a spus Scutaru.

 

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de