Elevii suceveni Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea medaliați cu aur în Statele Unite, mulțumiți că sistemul de analiză a calității apei pe care l-au inventat este apreciat național și internațional


Intră acum și în grupul de

Doi elevi ai Colegiului Naţional”Petru Rareş” Suceava au obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Proiecte de energie, inginerie şi mediu, I-Sweeep, desfăşurată în perioada 3-8 mai 2017, în Houston- SUA, pentru sistemul“Calypso” de analiză a calităţii apei.

Elevii Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea, din clasa a XI-a, de la colegiul sucevean, au declarat, vineri, pentru NewsBucovina că participarea la competiţia „ISweeep” , Olimpiada Internaţională de Proiecte de energie, inginerie şi mediu, s-a datorat clasării pe locul al II-lea la Ro-SEF, Concursul Naţional de Ştiinţe şi Inginerie pentru Elevi.

Cei doi elevi au spus că la competiţia din SUA au participat cu proiectul Calypso la Secţiunea Environment: Management and Pollution, unde au reuşit să-şi “adjudece” medalia de aur.

Ei au explicat că proiectul prezentat este un sistem de analiză a calităţii apei, realizat sub forma unei geamanduri, care colectează date despre calitatea apei cu ajutorul unor senzori, iar aceste date sunt trasmise mai departe şi sunt analizate de un software ce avertizează utilizatorul dacă apa este poluată sau nu, furnizând date şi despre gradul de poluare.

Elevul Andrei Ventuneac a spus că munca în echipă a fost o experienţă plăcută, dar şi complicată în acelaşi timp, în condiţiile în care au lucrat la distanţă, unul dintre ei fiind prezent la concursul din SUA.

La rândul său, Ştefan Şovea şi-a exprimat bucuria că proiectul realizat de ei a reuşit să fie apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate şi a adăugat că experienţa participării la competiţia din SUA a fost una deosebită, care i-a permis să ia contact cu alte culturi şi vă vadă alte proiecte şi modalităţi de lucru, dar şi să cunoască oameni noi.

Întrebaţi dacă s-au gândit spre ce domeniul doresc să se orienteze pentru continuarea studiilor universitare, cei doi elevi au răspuns că deja aveau conturată ideea de a urma studii în domediul IT, dar prin faptul că proiectul lor a avut succes, iar creativitatea, munca şi perseverenţa lor a fost răsplătită cu acest premiu, este încă o confirmare că se află pe drumul cel bun.

Cei doi elevi au spus că în realizarea proiectului Calypso l-au avut coordonator pe profesorul Victor Şutac, însă au primit sprijin şi din partea conducerii colegiului care a asigurat toate condiţiile necesare pentru a face performanţă.

“Eu le-aş recomanda celor care vor veni să studieze la acest liceu să se detaşeze un pic de stilul clasic de învăţare, să încerce experienţe noi, pentru că aceste experienţe îi pregătesc cu adevărat pentru ceea ce urmează după liceu”, a mai spus Ştefan Şovea.

De precizat este că alţi doi elevi suceveni ai Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava, Alexandru Raul Hânţăscu şi Tudor Andronic, au fost medaliaţi cu bronz la competiţia I-Sweeep, la secţiunea Engineering, pentru proiectul Neuro Car Network.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de