Tineri voluntari instruiti pentru a deveni „advocacy in sanatatea mintala”


Intră acum și în grupul de

Fundatia „Orizonturi” Câmpulung Moldovenesc a închis oficial, programul „Instruire voluntari pentru advocacy în sanatate mintala”, finantat de Peace Corps prin USAID, prin care 20 de voluntari au fost instruiti pentru a încuraja si dezvolta voluntariatul si responsabilitatea sociala ca valori civice la nivelul comunitatii câmpulungene. Potrivit Gabrielei Tanasan, directorul fundatiei, programul s-a derulat în perioada decembrie 2007-mai 2008 si a inclus instruirea timp de 2 luni a doua grupe de voluntari si câte o luna de practica pentru fiecare grupa de voluntari instruiti care au initiat si implementat propriile proiecte.

Prima grupa, formata din 15 voluntari, elevi de liceu si utilizatori de servicii psihiatrice, asistenti sociali de la Primaria Câmpulung Moldovenesc, a urmat pregatirea teoretica în luna februarie 2008 iar pe parcursul lunii martie au pus în practica doua proiecte proprii. Primul proiect, „Promovarea sanatatii mintale în scoli”, a avut ca scop cresterea gradului de informare a tinerilor cu privire la problemele de sanatate mintala si posibilitatile de tratare, fiind incluse cinci centre de învatamânt din oras, Grupul Scolar nr. 1, Colegiul National „Dragos Voda” , Liceul Silvic, Liceul Militar „Stefan cel Mare” si Centrul Scolar Câmpulung Moldovenesc.

Al doilea proiect, „Promovarea activitatilor de club”, s-a axat pe cresterea participarii la activitatile de club a membrilor Fundatiei Orizonturi si pacientilor Spitalului de Psihiatrie precum si pe dezvoltarea de activitati pentru vârstnici si implicarea oamenilor din comunitate. Popularizarea activitatilor de club si a programului acestora a fost facuta atât prin intermediul pliantelor, realizate si distribuite de voluntari, cât si prin anunt pe reteaua de cablu TV a orasului.

Un aspect foarte important, care trebuie mentionat, este acela ca utilizatorii de servicii psihiatrice, participanti la instruire, s-au implicat în activitatile incluse în proiecte, demonstrând, daca mai era cazul, ca sunt capabili sa fie persoane active, utile comunitatii în care traiesc.

Cât priveste cea de a doua grupa, Gabriela Tanasan precizeaza ca a fost formata din 7 voluntari, persoane de diferite profesii care au urmat pregatirea teoretica pe parcursul lunii martie 2008 iar în luna aprilie au elaborat proiectele proprii. Primul proiect, intitulat „ Ecoterapie”, are ca scop amenajarea unui spatiu verde în curtea spitalului, loc de petrecere a timpului liber si socializare pentru pacienti. La implementarea acestui proiect voluntarii care au urmat cursul si au gândit proiectul vor fi ajutati de catre elevi ai Liceului Silvic si de pacienti ai spitalului. Al doilea proiect „Violenta – arma celor slabi”, se constituie într-o campanie de lupta împotriva violentei în rândul tinerilor si promovare a comportamentului nonviolent. În cadrul proiectului este inclus un program care combina exprimarea artistica (teatru, cântec, dans, concurs de eseuri, grafica, articole) cu prezentarea unor lucrari si organizarea de dezbateri pe aceasta tema. Voluntarii au implicat în activitati elevi ai Colegiului „Dragos Voda” si ai Centrului Scolar Câmpulung Moldovenesc. Ambele proiecte sunt în curs de implementare.

„Toate aceste proiecte angajeaza cetatenii, în special pe cei tineri, într-o serie de activitati pentru o comunitate sanatoasa si incluziva, si, totodata, ofera sprijin voluntar organizatiei. Astfel altruismul si responsabilitatea pot deveni valori esentiale si concret manifestate” mai precizeaza directorul fundatiei câmpulungene.


Intră acum și în grupul de