Serviciul de Ambulanta refuza incheierea contractului cu CAS pentru 2008


Intră acum și în grupul de

Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta Suceava (SJA) a refuzat sa semneze contractul pentru decontarea serviciilor de catre CAS Suceava din cauza sumei mult prea mici oferita de aceasta din urma. Banii alocati de CAS Suceava Serviciului Judetean de Ambulanta Suceava ajung doar pâna în luna august, rundele de negocieri în vederea încheierii contractului pe anul 2008 nefiind favorabile ambulantierilor suceveni. Astfel bugetul pe care conducerea SJA îl solicita este de 13.775.045 lei, corespunzator unor tarife de 392 lei pentru solicitarea de gradul doi, 548 lei pentru solicitarea majora si 4,15 lei pe kilometru, dar în urma analizei documentelor depuse de SJA pentru fundamentarea acestor solicitari, CAS Suceava a propus un tarif de 321 lei pentru solicitarea de gradul doi si 450 lei pentru solicitarea majora, aceste tarife fiind cu 71% , respectiv 30,6% mai mari decât cele acordate în anul precedent.

Potrivit CAS Suceava, bugetul initial alocat în acest an Serviciului Judetean de Ambulanta este de 7.254.000 lei, mai mare cu 17,35 % decât bugetul alocat la începutul anului precedent, când a fost de 6.182.000 lei.

Totusi conducerea CAS Suceava recunoaste ca banii sunt insuficienti. „Cu toate ca bugetul alocat în acest an este mai mare decât cel al anului precedent, tarifele acordate de CAS fiind de asemenea, mai mari, suma alocata nu poate acoperi necesarul de finantare pentru SJA decât pâna în luna august, inclusiv, datorita cresterii salariilor acordate angajatilor si a cresterii numarului de angajati de la 291 în anul 2007 la 336 în acest an” mentioneaza conducerea CAS Suceava.  

Nemultumiri sunt si în ceea ce priveste tariful pe kilometru, unde CAS Suceava poate aproba doar maxim 1,85 lei pe km, acest tarif fiind prevazut în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru unde se precizeaza ca valoarea acestuia poate fi cuprinsa între 0,92-1,85 lei pe km. „Prin urmare,  SJA solicita un tarif pe km mult mai mare decât cel legal, de 4,15 lei, tarif care nu poate fi acceptat de CAS întrucât contravine legislatiei în vigoare. Serviciul Judetean de Ambulanta a fost de acord cu tariful pe solicitare, dar considera ca tariful pe km este mult mai mic decât cel propus si nu acopera cheltuielile necesare pentru salarizarea personalului, cheltuielile cu combustibili, întretinerea si reparatiile ambulantelor. Drept urmare, conducerea Serviciului de Ambulanta nu este de acord cu încheierea contractului pe anul în curs cu CAS Suceava” mentioneaza conducerea CAS Suceava.

La ultimele runde de negocieri au fost prezenti si reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost informata cu privire la neîncheierea contractului cu Serviciul Judetean de Ambulanta si motivele care au generat aceasta situatie.  

Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava risca sa nu primeasca bani nici pentru luna trecuta deoarece nu a depus la CAS, în termenul prevazut de lege, pâna pe 5 mai, factura si documentele justificative pentru decontarea serviciilor efectuate în luna aprilie. „Pentru aceasta luna exista act aditional semnat de ambele parti, iar nedepunerea documentelor duce la neplata serviciilor efectuate de SJA. Suntem deschisi, în continuare, la propunerile conducerii SJA, cu conditia ca acestea sa fie facute cu respectarea prevederilor legale în vigoare” a conchis conducerea CAS Suceava.  

Pe de alta parte, directorul SJA, dr. Daniel Martiniuc a declarat joi, ca tariful pe kilometru de care vorbeste CAS este doar “o justificare pentru incapacitatea de a gasi o solutie amiabila”, si ca în celelalte judete nu s-a tinut cont de acesta. Daniel Martiniuc spune ca singura solutie ar fi sa se accepte ca  bugetul alocat pentru întregul an sa fie pâna în iulie, urmând ca restul sa fie alocat la rectificativele bugetare, asa cum s-a procedat si în alti ani. „Ar fi o solutie. În celelalte judete s-a rezolvat problema, casele au fost întelegatoare. La Bacau, de exemplu, unde SJA are 300 salariati, s-au dat 13 miliarde lunar, din aprilie si pâna în iulie, iar noi care avem 336 salariati am primit 10 miliarde pe luna. La noi, CAS e mai catolica decât celelalte. Puteau sa accepte ca finantarea data pentru tot anul sa fie pâna în iulie, dar n-au vrut. As spune ca la noi exista foarte multa rea credinta si suficienta” a mai mentionat seful ambulantierilor suceveni. 


Intră acum și în grupul de