Acțiune amplă a Poliției Suceava: În două zile au fost găsiți 15 suspecți în 20 de cauze penale, doi dintre ei fiind prinși pe Aeroportul Iași când încercau să plece din țară


Intră acum și în grupul de

Din dispoziţia conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în acest week-end, a fost desfăşurată cea mai amplă acţiune de identificare a autorilor de infracţiuni, în special de soluţionare a cazurilor de furt cu autor necunoscut.

Astfel, peste 100 de poliţişti judiciarişti şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale au fost implicaţi în acţiuni, fiind desfăşurate 7 percheziţii domiciliare şi au fost identificaţi 15 autori de infracţiuni care au săvârşit peste 20 de fapte penale, iar faţă de 3 persoane s-a dispus măsura reţinerii.

 Potrivit Poliției Județene Suceava, sâmbătă dimineața  începând cu ora 06:00, în baza autorizațiilor de percheziție emise de Judecătoria Rădăuți, s-au efectuat cinci percheziții domiciliare pe raza comunei Dornești, la locuințele a 5 bărbaţi.

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate într-un dosar cu autor necunoscut privind o sesizare din 08.05.2015, a  unui bărbat din comuna Frătăuții Noi, constând în aceea că au fost sustrase mai multe bunuri din incinta unui atelier nefuncțional, valoarea prejudiciului fiind estimat de partea vătămată la suma de aproximativ 20.000 lei.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare din Dornești, au fost identificate bunurile sustrase precum şi alte bunuri sustrase care interesează alte cauze.

La locuința unuia dintre bărbaţi  a fost identificat un atelier auto cu scule, piese și motoare electrice, însă nu au fost identificate bunuri de provin din furturi. Cu ocazia percheziției în imobil a fost descoperită și ridicată o armă neletală (pistol) cu aer comprimat, calibru 4,5 mm.

Tot în cadrul perchezițiillor desfășurate pe raza comunei Dornești, s-a dispus ca o echipă de polițiști să verifice zona și terenurile virane din apropierea locuințelor percheziționate, astfel încât pe un teren arabil, sub un pod aflat la o distanță de aproximativ 500 m de locuințele percheziționate, a fost identificat ascuns într-o pungă de plastic, un polizor, în valoare de aproximativ 600 lei, despre care reclamantul a declarat că îi aparține, fiind sustras din incinta atelierului.

În cadrul acțiunii desfășurate la ora 10:00, cu sprijinul grupei de intervenție din cadrul SAS Suceava, au fost puse în executare două mandate de aducere privind persoane domiciliate pe raza orașului Vicovu de Sus, bănuite de comiterea unui furt din locuință, înregistrat cu autor necunoscut la Poliția Bilca, fapta fiind comisă în 15.05.2017, din locuința unei femei de 64 ani.

  În urma investigațiilor efectuate și informațiilor obținute, au fost identificați autorii furtului ca fiind doi minori, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii din Bilca pentru „furt calificat”, cauza urmând a fi soluționată procedural.

Tot în cadrul acțiunii desfășurate a fost soluționată o altă cauză penală din 03.11.2015, privind infracțiunea de „furt calificat”, comisă în noaptea de 01/02.11.2015, din șura locuinței unei femei de 49 ani, din comuna Bilca, constând în sustragerea unui generator, fiind identificat autorul în persoana unui tânăr de 22 de ani.

De asemenea, vineri, polițiștii Secției 12 Poliție Rurală Preutești au finalizat documentarea activității infracționale a doi tineri de 19 ani și unul de 22 de ani, toți din comuna Preutești, autori a mai multor fapte penale.

Aceștia sunt acuzați că în noaptea de 23/24.02.2015, au pătruns prin efracție și au sustras dintr-un magazin din comuna Preutești, bunuri în valoare de 4.000 lei, pe care apoi, le-au comercializat la diverse persoane, iar în noaptea de 10/11.01.2016, au sustras dintr-o anexă a imobilului unui localnic, două motoferăstraie mecanice cu un prejudiciu de 5.000 lei, bunuri ce au fost recuperate și restituite proprietarului.

Suspecții mai sunt acuzat că în seara zilei de 28.07.2016, au sustras dintr-un autoturism parcat pe o stradă din municipiul Fălticeni, un portmoneu cu documente personale și suma de 4.000 lei, prejudiciul nefiind recuperat, că în seara zilei de 01.09.2016, au fost opriți de polițiști pentru control pe raza comunei Preutești, în timp ce se aflau pe un motoscuter neînmatriculat, condus de unul din tinerii de 19 ani, care nu posedă permis de conducere, iar în noaptea de 28/29.11.2016, au sustras cantitatea de 80 de litri de motorină din rezervorul unui tractor și doi acumulatori auto de la o combină agricolă, utilaje parcate pe o parcelă de teren din vecinătatea locuinței părții vătămate din comuna Forăști. Cei doi acumulatori auto în valoare de circa 1.500 lei au fost recuperați și restituiți proprietarului.
În acest dosar s-a dispus sesizarea instanței de judecată față de tânărul de 22 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,furt calificat”, ”complicitate la săvârșirea infracțiunii de furt calificat”, ”punerea în circulație sau conducerea unui autoturism neînmatriculat în formă continuată”, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată”, ”încredințarea unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu deține permis de conducere în formă continuată”, față de unul din tinerii de 19 ani sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,furt calificat – 2 fapte”,  ”punerea în circulație sau conducerea unui autoturism neînmatriculat în formă continuată” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată”, iar față de celălalt tânăr de 19 ani  sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de ”furt calificat”.

Totodată, în urma activităţilor investigativ-operative şi de cercetare penală desfăşurate privind furtul unei sume de bani din locuinţa  unui bărbat din comuna Zvoriştea, în cursul zilei de vineri s-au obţinut date că doi suspecţi, de 21 ani, din comuna Șcheia şi de 21 ani, din comuna Moara, intenţionează să părăsească teritoriul României prin PCTF Iaşi al Aeroportului Internaţional Iaşi.

O echipa complexa formata din politisti judiciaristi din cadrul SIC – IPJ Suceava şi o grupa SAS s-a deplasat pe aeroportul Iasi, cei doi suspecţi fiind depistaţi în aeroport în timp ce efectuau formalităţile de îmbarcare la o cursă aeriană.

   Suspecţii au fost conduşi la sediul I.P.J. Suceava în vederea audierii, în baza mandatelor de aducere, iar în urma materialului probator administrat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei doi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat şi reţinerea acestora pentru o durată de 24 ore, fiind introduşi în arestul I.P.J. Suceava.

Totodată, au fost puse în aplicare şi două mandate de percheziţie la domiciliile suspecţilor.

Tot vineri, poliţiştii au acţionat şi pentru identificarea autorilor de infracţiuni la regimul rutier, iar la ora 14.25, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DN 29A, în localitatea Adâncata, autoturismul cu număr de înmatriculare provizoriu condus de un tânăr de 25 de ani, din județul Botoșani.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, în prezența personalului medical, a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, ca urmare a comiterii la 13.05.2017, pe raza județului Botoșani, a infracțiunii de ,,refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Șoferul în cauză a fost reținut 24 de ore și încarcerat în arestul I.P.J. Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de