Sectiile din spital – obligate sa aiba camere separate pentru a tine timp de doua ore trupurile pacientilor decedati

Directorul interimar al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Doina Elena Ganea, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinte de presa, ca nu se simte cu nimic vinovata în cazul femeii din Calugareni- Suceava care a stat decedata aproximativ 10 ore în salonul de la sectia de Pneumoftiziologie, unde se aflau alte 9 paciente, dupa care a fost transportata la Serviciul de Anatomie Patologica (morga) cu o masina „de ocazie”. Aceasta a precizat ca în cazul în care va fi sanctionata asa cum cere conducerea ASP Suceava, va contesta decizia.

„Daca cadrele de la Pneumoftiziologie nu erau asa indolente si situatia se gestiona, nu se ajungea aici. Si pacientele din salonul respectiv au exagerat. Potrivit traditiei, la noi mortul nu sta trei zile printre cei vii? Oricum fapta este de condamnat, dar de aici si pâna la solicitarea desfacerii contractelor de munca si sanctionarea mea… Daca îi suspendam pe toti, cu cine sa lucram?”, a mentionat seful spitalului judetean.

Comisia de disciplina a unitatii a efectuat o ancheta privind acest eveniment si a dispus sanctionarea cadrelor ce au lucrat în noaptea de 14-15 mai. Personale care au fost de serviciu în acea noapte sunt medicul Claudia Bîlha, pentru care s-a decis suspendarea contractului de munca pentru 10 zile lucratoare, la fel ca si în cazurile asistentelor Gabriela Carmen Popovici si Angelica Turcan, asistenta Rozalia Darie, care a primit un avertisment scris si infirmiera Elena Capra, careia i s-a redus salariul de baza cu 5 la suta pe o luna de zile.

ASP Suceava a considerat ca aceste sanctiuni sunt prea blânde si a solicitat chiar si sanctionarea directorului spitalului.  

Trebuie precizat ca seful de sectie, Maria Muha, se afla în concediu de odihna, însa aceasta nu va scapa de raspundere, întrucât pe data de 13 decembrie 2007, Departamentul de Anatomie Patologica a transmis o adresa catre toti sefii de sectie cu privire la organizarea, depozitarea si transportul cadavrelor, iar aceasta a semnat pentru luarea la cunostinta. „Atunci nu s-a plâns de nimic. Este posibila o sanctiune pentru neîndeplinirea masurii”, a spus Doina Elena Ganea. Potrivit legii, ar trebui sa existe o camera unde trupurile sa fie tinute timp de doua ore pâna sa fie transportate la morga, transportul trebuie facut de brancardierul sectiei însotit de asistenta, iar decesul trebuie constatat de medic imediat, la patul pacientului, dar niciuna din aceste conditii nu au fost îndeplinite.

Doina Elena Ganea a mai mentionat ca, „din punct de vedere profesional, calitatea actului medical va fi analizata de catre Colegiul Medicilor si OAMMR”.

Aceasta a mai spus ca are cunostinta ca medicul sanctionat va face contestatie, iar daca în instanta va câstiga, va trebui sa i se acorde despagubiri.