Aglomerație la Maternitatea Suceava cu o medie de 20 de nașteri pe zi, personalul medical fiind suprasolicitat


Intră acum și în grupul de

Medicul şef al Secţiei de Obstetrică- Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Cristian Anton Irimie, a declarat, luni, că adresabilitatea la Maternitatea Suceava a crescut foarte mult după ce gravidele din zona Fălticeni sunt dirijate, de mai bine de o săptămână, spre Suceava, în condiţiile în care Maternitatea Fălticeni a fost inaugurată, dar încă nu a fost deschisă.

Irimie a spus că speră ca aglomeraţia înregistrată în Maternitatea Suceava să fie pentru o perioadă cât mai scurtă de timp arătând că au fost şi situaţii în care două paciente au stat într-un pat pe durata unei zile, acestea fiind, totuşi, cazuri izolate.

El a mai spus că, de peste o săptămână, sunt înregistrate câte 25-30 de internări şi câte 20 de naşteri pe zi în Maternitatea Suceava, la acestea adăugându-se şi consultaţiile acordate în cadrul ambulatoriului de specialitate, ceea ce face ca personalul medical, medici şi asistenţi medicali, să fie suprasolicitat.

“Sunt multe gravide care vin să se interneze înainte de termenul de naştere şi nu putem refuza internarea, iar astfel ne aglomerăm artificial”, a explicat Irimie.

El a menţionat că spre Maternitatea Suceava sunt dirijate paciente şi din Maternităţile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, unde profesează doar câte un singur medic.

Medicul sucevean a precizat că o situaţie similară se înregistrează şi la Neonatologie în condiţiile în care sunt mulţi copii născuţi prematur, care au nevoie de o perioadă mai lungă de spitalizare până ajung la greutatea normală, iar mamele rămân şi ele internate în spital.

Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Suceava a mai spus că Maternitatea Suceava are o capacitate de 80 de paturi, iar Neonatologia dispune de 60 de paturi.

Reamintim că managerul Spitalului municipal Fălticeni, medicul Vlad Morariu a declarat, recent, pentru NewsBucovina că a fost depusă documenţia la DSP Suceava în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a Maternităţii Fălticeni, la care s-a ataşat şi o notă prin care se informează DSP Suceava că Spitalul municipal Fălticeni a solicitat sprijin Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava ca, până la deschiderea Maternităţii Fălticeni, pacientele ce necesită intervenţii chirurgicale să fie preluate direct de către Maternitatea Suceava.

El precizase că ambulatoriul de specialitate Obstetrică-ginecologie funcţionează ca o linie de gardă, cu medic şi asistenţi medicali.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de