Amical de moral inainte de a merge la Euro


Intră acum și în grupul de

Cu totii luptam pentru a atinge telul suprem. Daca stângul lui Hagi cerea din ce în ce mai mult la fiecare turneu final, iar esecurile erau învelite în aplauze, astazi traim un moment istoric: batalia într-o „Grupa a mortii”, din care putem iesi cu fruntea sus, chiar daca nu facem niciun punct! Evident, pentru ca sortii ne-au pus în fata unii dintre cei mai puternici adversari…

Nationala României s-a ghidat mereu dupa reperul „Generatia de Aur”. Lasând în urma cliseul, se pare ca rezultatele de pe hârtie îi poarta pe eroi în cinstea gazonului. Apogeul a fost atins în 1994, atunci când o mica tara putea face pasul catre vitrina în care stau Brazilia, Italia, Franta, Germania… Dupa aceea, a urmat haosul. Mocirla a acoperit totul, de la atitudine pâna la terenul de joc. Însa o întreaga natiune a renascut, transformând zâmbetul de pe buze într-un un singur cuvânt: Euro 2008.

Biletul catre aceasta destinatie nu s-a platit cu bani, ci mai degraba cu daruire si multa modestie. Însa, odata atins telul suprem, lucrurile au revenit la normal. Calificare la Euro? Da! Victorie cu bulgarii? Nu. Israel? Am fost obositi! Rusia? Spectacol total! Iar pe lista urmeaza… Muntenegru! Un amical cu adevarat important pentru moralul tricolorilor, care au nevoie mereu de reparatii la acest capitol.

Indiferent de rezultat, vom fi bucurosi. Daca vom învinge, vom fi cu siguranta pregatiti sa cucerim Europa. Daca nu, vom zâmbi încrezatori fata de ceea ce cred adversarii nostri despre noi. Ne vor subestima… daca vor avea timp. Caci Franta mai pregateste trei amicale, cu trei forte sud-americane, probabil gândindu-se deja la Campionatul Mondial: Ecuador, Paraguay, Columbia. Iar Olanda astepta niste confruntari mai dure, cu Ucraina, Danemarca si Tara Galilor. Nu-i nimic, mai este înca o echipa ca a noastra! Italia va juca si ea doar un amical pâna la Euro, în compania Belgiei. Si iar suntem în grafic. Avem înca o adversara din Grupa C care nu face mai mult ca noi! Însa „peninsularii” au lasat acasa un fotbalist ca Inzaghi, care acum cauta razbunarea la Jocurile Olimpice. Nu de înot sau gimnastica, caci ei trimit acolo si nationala de fotbal!

Si totusi, cu totii vom zâmbi. Pentru ca nu avem ce face înaintea unui turneu final, pe care nu îl jucam niciodata din placere, ci îl privim ca pe o ghilotina. Ca pe un tel suprem. Rezultatele sunt cele mai cautate, cu toate ca în ultimii opt ani ne-am dorit din tot sufletul o participare cu si din inima. Fotbalul a fost privit mereu ca o înaltare catre Ceruri, când mereu a aratat ca o competitie catre Abis în care echipa câstigatoare este cea care îsi tine respiratia mai mult… într-un joc disputat la firul ierbii… Si totusi, ne asteapta un amical cu Muntenegru…


Intră acum și în grupul de