Acasă Actualitate Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa academicianului...

Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Mihai Cimpoi


Intră acum și în grupul de

În Amfiteatrul „Dimitrie Leonida” a Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Mihai Cimpoi. „Critic si istoric literar de exceptie, doctor în stiinte filologice, membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si al Academiei Române, Presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, coordonator al Directiei de Literatura Româna Moderna a Institutului de Literatura si Folclor al Academiei de Stiinte din Moldova, autor a numeroase volume, Academicianul Mihai Cimpoi a fost si este în continuare un ambasador si un protector al literaturii române la Chisinau. Într-o perioada marcata de schimbari ideologice profunde, Mihai Cimpoi a ales sa îsi pastreze crezul în integritatea culturii române, marcata de valori reale si stabile. În locul onorurilor pe care le putea obtine punându-se în slujba sistemului, Mihai Cimpoi a preferat sa onoreze principii si concepte proprii unei personalitati demne, fidela ideii de valoare si morala, impunându-se ca unul din liderii de marca ai procesului de renastere nationala, adept al unei viziuni originale ce îmbina discursul critic si cel istorico-literar cu interpretarea istorica atenta la pulsul miscarilor spiritului”, se mentioneaza în „Laudatio”.

Mihai Cimpoi s-a nascut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, Judetul Hotin (tatal – Ilie Cimpoi, din Botosani si mama – Ana Habureac, nascuta în Larga). Între anii 1949-1959, a urmat Scoala medie din comuna natala. A studiat timp de 5 ani la Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat Moldova.



„Activitatea sa de cercetare necontenita, mai ales a operelor lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, George Bacovia, Nichita Stanescu, Marin Preda, Grigore Vieru, Ion Druta, s-a concretizat în numeroase titluri de carte, eseuri, studii, dintre care amintim doar câteva: lucrarea sa monumentala, devenita etalon pentru orice viitor studiu al culturii române în spatiul basarabean „O istorie deschisa a literaturii Basarabiei” (editiile 1996,1997, 2002), în care criticul literar sustine caracterul unitar al literaturii române, ce o cuprinde, în mod firesc, pe cea basarabeana, volumele: „Disocieri” (1969), „Narcis si Hyperion” (1979) – eseu ce l-a impus pentru totdeauna printre cei mai renumiti eminescologi, „Cicatricea lui Ulysee” (1982), „Întoarcerea la izvoare” (1985), „Brâncusi, poet al ne-sfârsirii” (2001), numeroase studii, eseuri, exegeze, dialoguri asupra operei eminesciene si asupra unora din clasicii literaturii universale: Racine, Byron, Dostoievski, Valéry, Gogol, Hugo, Lermontov etc.

Personalitate emblematica pentru literatura basarabeana si cea din nordul Bucovinei în perioada de izolare culturala, în anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial, Mihai Cimpoi este recunoscut ca ambasadorul informal al literaturii bucovinene la Chisinau, criticul cu cea mai mare credibilitate, vocea cea mai autorizata a exegezei românesti pe aceste meleaguri, cronicar de elita, formator de generatii literare, curajos redactor de carte, o adevarata institutie.

Devotat oricarei nobile cauze românesti, domnul academician Mihai Cimpoi a propus, imediat dupa prima sa vizita la Suceava, sa sustina eforturile universitatii noastre de dezvoltare a legaturilor cu scoli, universitati si institutii de cultura din Republica Moldova, organizând o premiera româneasca, pe 11 aprilie anul acesta: Ziua Universitatii „Stefan cel Mare” la Uniunea Scriitorilor din Chisinau. Puternic legat spiritual si afectiv de Bucovina, criticul literar Mihai Cimpoi a încurajat evolutia multor autori din acest spatiu”, se mai stipuleaza în „Laudatio”. 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version