Ministerul Economiei a emis ordinul de licitatie pentru desemnarea operatorului de gaze in proiectul Suceava- utilitati


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a anuntat marti, ca în urma demersurilor facute de institutia pe care o conduce, Ministerul Economiei si Finantelor a emis ordinul pentru organizarea licitatiei în vederea desemnarii operatorului de gaze naturale în localitati sucevene incluse în programul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”. „Vom avea operator de gaze naturale si se vor face retelele de distributie  a gazelor naturale atât în mediul urban, cât si în cel rural”, a spus presedintele CJ Suceava si a mai afirmat ca într-un timp relativ scurt, de doua-trei luni, vor putea fi puse în functiune retelele deja realizate.

În momentul de fata sunt montate instalatii interne în localitatile Patrauti, Draguseni, Darmanesti, Dumbraveni si Milisauti, dar ca locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale, întrucât nu exista operator desemnat de MEF. O situatie asemanatoare se gaseste si în municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde, desi reteaua este finalizata, centrala termica de cogenerare nu poate functiona cu gaze naturale.

Consiliul Judetean Suceava a depus, la începutul lunii martie,  la Ministerul Economiei si Finantelor, documentatia privind organizarea licitatiei de desemnare a operatorului retelei de gaze naturale din localitatile sucevene care sunt racordate la retea, în urma investitiilor prin programul judetean de utilitati. Astfel, în prima etapa a fost depusa documentatia pentru stabilirea operatorului de gaze naturale pentru 34 de localitati din judet, printre care municipiile Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei, orasele Solca, Milisauti, Dolhasca si Cajvana si comunele Dumbraveni sau Todiresti, care au deja retea interioara la care trebuie facut doar racordul, precum si localitatile din apropierea conductelor de medie presiune fara instalatii de distributie interioare. În etapa a doua vor fi cuprinse celelalte 30 de localitati care sunt incluse în proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”. Reteaua de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” va fi transferata Transgaz, care va continua investitiile prevazute în acest proiect.

Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioada de gratie de cinci ani, cu o dobânda de 3,975%, la care se adauga rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.  


Intră acum și în grupul de