Prefectul Baisanu vrea sanctionarea si chiar demiterea secretarilor de localitati care nu aplica legislatia privind migratia politica


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, a declarat ca va cere sanctionarea, mergând pâna la demiterea, secretarilor de localitati care nu au respectat legea pentru a constata încetarea înainte de termen a mandatelor primarilor si consilierilor locali care au parasit partidul. Acesta a constatat ca secretarii de localitati „nu îsi fac treaba conform legilor în vigoare”, dar ca nici corespondenta dintre acestia si partidele politice nu este una benefica, din cauza ca raspunsurile „sunt date în coada de peste”, lasând loc la interpretari. Prefectul de Suceava a mai completat spunând ca si legislatia lasa posibilitatea secretarilor din localitatile judetului sa traga de timp.

Acesta a precizat ca „instantele de judecata vor stabili ceea ce au de stabilit în functie de cum si-au facut datoria”.

Alexandru Baisanu a tinut sa mentioneze ca secretarii localitatilor Suceava, Falticeni, Siret, Salcea, Baia, Bilca, Brodina, Ciprian Poumbescu, Capu Câmpului, Darmanesti, Dragoiesti, Dorna Candrenilor, Fratautii Noi, Marginea, Moara, Pârtestii de Jos,  Paltinoasa, Râsca, Satu Mare, Straja, Stulpicani, Saru Dornei si Ulma, unde sunt si cazuri de primari care candideaza pe listele altor partide, li s-a cerut sa comunice, de urgenta, masurile luate pentru intrarea în legalitate.

Prefectul a spus ca secretarii din municipiile Suceava si Falticeni, orasul Salcea si comunele Baia, Fratautii Noi, si Pârtestii de Jos, au comunicat ca nu au putut înainta referatul, în vederea emiterii ordinului prefectului, deoarece sunt în curs de derulare a procedurilor pentru obtinerea documentelor din care rezulta motivul de încetare de drept înainte de termen a mandatului de primar, ca urmare a migratiei politice.

Acesta a afirmat ca din adresele secretarilor care au prezentat demersurile facute pâna la aceasta data, reiese ca întârzierile se datoreaza chiar partidelor politice carora li se solicita documentele necesare si care, fie ca nu raspund, fie ca raspunsurile sunt date într-o maniera care necesita clarificari suplimentare”.

Prefectul de Suceava a dat si exemple pozitive, mentionând ca în ceea ce priveste migratia unor viceprimari sau a consilierilor locali, Consiliile locale Moldovita, Burla, Botosana si Vatra Moldovitei au emis deja hotarâri prin care se constata încetarea înainte de termen a mandatelor unor alesi locali.

În schimb, consiliile locale ale orasului Solca, precum si ale comunelor Cacica, Putna si Breaza au respins, prin hotarâre, proiecte de hotarâri privind încetarea înainte de termen a mandatelor unor alesi locali. Prefectul Baisanu a precizat ca, urmare a exercitarii controlului de legalitate, în termen legal, a solicitat reanalizarea acestor hotarâri si revocarea lor.

Din datele detinute de Prefectura Suceava reiese ca un numar de 22 de primari candideaza pe lista altui partid decât cel pe care a fost ales, marea majoritate, 18, migrând de la diferite partide precum PSD, PNL, PRM sau PC catre PD-L, partid din partea caruia recandideaza. În aceasta situatie se afla primarii municipiilor Suceava si Falticeni, Ion Lungu si Vasile Tofan, care au fost membri PNL si candideaza din partea PD-L, sau cel al orasului Siret, Vasile Tablan, fost membru PSD ce candideaza tot pentru PD-L.

În judet sunt si 299 de consilieri locali în aceasta situatie, marea majoritate dintre ei au parasit partidele pe listele pe care au fost alesi, pentru a candida, de asemenea, din partea PD-L.


Intră acum și în grupul de