Poliția Județeană Suceava a declanșat acțiunea „Cartiere sigure”: În fiecare cartier din municipiul Suceava vor fi relocate forţe suplimentare de poliţie și sporite acțiunile de patrulare


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a lansat acțiunea „Cartiere sigure” arătând că siguranţa stradală este o prioritate pentru poliţiştii suceveni, dar și că din analizele efectuate a rezultat şi faptul că una dintre cele mai mari îngrijorări ale comunităţii este legată de siguranţa în spaţiul public.

Având în vedere aceste considerente dar şi faptul că din experienţa anilor anteriori, pe perioada de vară se înregistrează cele mai multe infracţiuni stradale, poliţiştii au iniţiat un demers de securizare a cartierelor de pe raza municipiului Suceava, a anunțat Poliția Județeană Suceava.

„Astfel, prin rotaţie, pentru o perioadă de 30 de zile, în fiecare cartier vor fi relocate forţe suplimentare de poliţie, vor fi analizate strict elementele de vulnerabilitate şi vor sporite acţiunile de patrulare pe itinerarii multiple şi va fi asigurată o vizibilitate sporită a poliţiştilor pentru descurajarea actelor de natură infracţională.  Pentru început, conceptul de securizare urbană a fost implementat la nivelul cartierului sucevean Burdujeni”, se arată în comunicat.

În aceste condiții, din dispoziţia şefului inspectoratului a fost constituită zona specială de siguranţă publică la nivelul acestui cartier, iar pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti specifice pe toate liniile de muncă (ordine şi siguranţă publică, investigaţii criminale, siguranţă rutieră) sunt angrenaţi zilnic pe lângă poliţiştii Secţiei de Poliţie Burdujeni alţi peste 20 de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava dar şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale IPJ Suceava.

Acţiunile zilnice desfăşurate au ca scop asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pentru locuitorii cartierului, fiind vizate prevenirea tâlhăriilor stradale, a furturilor din auto, a furturilor din locuinţe, furturilor din genţi şi buzunare, prevenirea faptelor de violenţă stradală şi a altor acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Au fost stabilite trei noi itinerarii de patrulare pentru acoperirea eficientă a tuturor zonelor cartierului.

Totodată vor fi efectuate verificări în vederea dispunerii unor măsuri pentru îmbunătăţirea iluminatului stradal şi instalării unor sisteme de supraveghere video eficiente în zonele de risc.

Acţiunile sporite de control au fost deja demarate de poliţişti, în prima săptămână de la implementarea conceptului fiind aplicate peste 150 de sancţiuni contravenţionale  şi fiind identificaţi în flagrant mai mulţi autori de infracţiuni.

Astfel, au fost legitimate 272 de persoane, 93 dintre acestea fiind avertizate cu privire la comportamentul în societate. Au fost verificate 75 de obiective aflate pe raza de competenţă, dar au fost verificate 24 de bagaje identificate asupra unor persoane care ridicau suspiciuni și  35 de paznici de unităţi economice şi au fost verificate  ATM-urile din zona de competenţă, fiind aplicate 157 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 35.165 lei.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 150 de vehicule, fiind reţinute 3 permise de conducere şi ridicate 3 certificate de înmatriculare.

Urmare a prezenţei sporite în teren a fost identificat în flagrant un bărbat de 43 ani, din municipiul Suceava, autorul unui furt dintr-un autoturism. Bunul sustras, un telefon mobil a fost predat persoanei vătămate.

De asemenea, la data de 08 iunie, ora 16.40, patrula de siguranță publică  din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, s-a sesizat din oficiu despre faptul că pe strada Putna din municipiul Suceava se deplasa un tânăr care avea asupra sa un bagaj voluminos. La vederea polițiștilor și-a  schimbat direcția de deplasare, motiv pentru care a fost legitimat și identificat ca fiind un tânăr de 16 ani, din municipiul Suceava. Acesta avea asupra sa o geantă din rafie în care transporta componente auto.Ulterior, tânărul în cauză a fost condus la sediul Secției de Poliție Burdujeni, unde a recunoscut că a sustras componentele auto de la un motor care se afla sub scara blocului unde locuiește și care aparține unui vecin de-al său, de 49 de ani, localnic și i s-a întocmit dosar penal pentru „furt”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de