Holzindustrie Schweighofer susține că a implementat în 2017 mai multe măsuri pentru o industrie durabilă a lemnului în urma discuțiilor cu FSC și respinge îngrijorările comunității de-clic


Intră acum și în grupul de

În urma informațiilor apărute în presă despre procesul de reasociere FSC®, Holzindustrie Schweighofer menționează că dialogul cu FSC® este permanent și  a dus la implementarea unui set complex de măsuri pentru a pune capăt dezasocierii. Din ianuarie 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan public de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului. Toate etapele acestui plan au fost îndelung pregătite și depășesc cu mult cerințele legale din România.

Compania arată într-un comunicat de presă că în baza principiilor de transparență și deschidere, Holzindustrie Schweighofer acordă experților FSC® tot sprijinul în investigația în curs. Între timp, compania a implementat propriul sistem de monitorizare a transporturilor de bușteni prin GPS, Timflow, care transparentizează livrările de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Toate cele 600 de camioane ale furnizorilor care livrează busteni către Holzindustrie Schweighofer sunt echipate cu Timflow, ceea ce înseamnă că firma și autoritățile relevante știu exact de unde provine toată materia primă. Acest sistem de monitorizare prin GPS dedicat industriei prelucrării lemnului este unic în Europa.

 

Compania mulțumește partenerilor și părților interesate pentru efortul de a li se alătura în acest proces și de a ajuta să se îmbunătățească în mod continuu, iar ca rezultat al acestui plan și al angajamentului nostru pentru o industrie durabilă a lemnului, am implementat următoarele măsuri strategice:

 

–              Holzindustrie Schweighofer luptă împotriva fenomenului exploatării forestiere ilegale în România și sprijină prin toate mijloacele disponibile unei companii private autoritățile române, în special Ministerul Mediului și Pădurilor,

–              Îmbunătățirea standardului sistemului de due diligence (DDS) conform cerințelor FSC® chiar și în perioada de dezasociere,

–              Delistarea furnizorilor care nu respectă standardele forestiere durabile și sistemul de due diligence Holzindustrie Schweighofer. Până în prezent au fost delistați 80 de furnizori.

–              Procesarea de 100% materie primă controlată datorită sistemului de urmărire prin GPS, Timflow,

–              „Zero transporturi din parcurile naționale” – deși legislația ar permite recoltarea în așa-numitele zone tampon ale parcurilor naționale și în cazul lucrărilor sanitare,

–              Dialog structurat cu ONGuri de mediu, precum Agent Green. Pădurile virgine și cele cvasi-virgine deținute de Grupul Schweighofer sunt re-evaluate de experți recomandați de Agent Green. Toate zonele de patrimoniu natural vor fi puse sub protecție integrală.

–              Holzindustrie Schweighofer a plantat 40 000 de puieți în 2017.

 

Compania prezintă, în sinteză, noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie forestieră sustenabilă

  • Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 4,77 milioane RON (1,04 milioane EUR) pentru acest bonus FSC.

  • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

În prezent, Holzindustrie Schweighofer a implementatîn România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei vor fi echipate cu un dispozitiv GPS care monitorizează locul exact de încărcare a buștenilor.

  • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv, asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

  • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul EUTR.

  • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

  • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

  • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

  • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale şi în cazul tăierilor de igienă.

  • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

  • schweighofer-initiative.org

Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent și deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contribuției companiei la acest demers și prezintă eforturile de a îmbunătăți dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.

 

 

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producție a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.700 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

 

CITEȘTE ȘI Comunitatea de-clic îngrijorată de posibilitatea reasocierii dintre FSC și Schweighofer


Intră acum și în grupul de