Consilierii locali suceveni au aprobat restaurarea soclului statuii domnitorului Ștefan cel Mare. Investiția este estimată la 1,8 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Consilierii locali suceveni au aprobat, în ședința lunară de joi, 22 iunie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea soclului statuii domnitorului Ștefan cel Mare, de pe platoul Cetăţii de Scaun. Investiția este estimată la 1.798.079 lei, lucrarea urmând să fie realizată în 12 luni de la încheierea contractului.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, monumentul a fost dezvelit în 16 septembrie 1977, iar de atunci și până astăzi s-a înregistrat o însemnată degradare din cauza factorilor naturali, dar și a intervenției umane prin întreținerea neadecvată a acestuia.

„Intemperiile au făcut să se manifeste exfolieri ale placajelor și prăbușirea pardoselii platformei soclului și a treptelor. Basoreliefurile s-au destabilizat, cu riscuri de distrugere, unul dintre ele desprinzându-se din soclu. Iluminatul din platformă nu mai este funcțional, iar cel focalizat spre statuie nu își mai face efectul. De asemenea, ambientul obiectivului este total degradat și neîntreținut”, se arată în expunerea de motive.

Investițiile aprobate în Consiliul Local prevăd refacerea placajului soclului cu plăci din travertin, reabilitarea și remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea unui sistem de iluminat arhitectural și ambiental, refacerea și extinderea platformelor, realizarea unor rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, precum și montarea de bănci, jardiniere și plantarea de arbori ornamentali.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat în cadrul ședinței de Consiliu Local că speră să se obțină și avizul de la Ministerul Culturii, astfel încât și statuia propriu-zisă să poată fi reabilitată.

La rândul său, consilierul local Angela Zarojanu a propus ca alături de monumentul ecvestru al lui Ștefan cel Mare să fie montată o plăcuță pe care să apară realizatorul statuii.

„Această statuie este cea mai mare din țară și vin cu propunerea să se pună o plăcuță pentru că statuia a fost realizată de sculptorul nostru local Iftimie Bârleanu”, a spus Angela Zarojanu.

De menționat este faptul că statuia realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu este confecţionată din bronz turnat, are 8 metri înălţime, 8 metri lungime şi 2 metri lăţime.

De asemenea, soclul a fost realizat de sculptorul Vladimir Florea și are înălţimea de 15 metri, lungimea de 6 metri şi lăţimea de 2,10 metri.

(Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de