Fotbal, Mercato – Sezonul 2008-2009 : Steaua si Gloria Bistrita sunt cele mai active echipe pe piata transferurilor


Intră acum și în grupul de

Desi lumea fotbalului asteapta acum turneul final al Campionatului European, pe plan intern, echipele din Liga I, au intrat în “febra” transferurilor. Iata câteva dintre mutarile realizate pâna în acest moment.

Campioana CFR Cluj va fi condusa si în viitorul sezon de antrenorul Ioan Andone. Pe lânga numerosul contingent de jucatori straini, din toamna, “Falcosul” va avea sub comanda înca doi sud-americani:  pe brazilianul Hugo Alcantara, transferat de la Belenenses (Portugalia) si pe argentinianul Cristian Sanchez Prette, transferat de la Huracan, echipa din prima liga din “Tara tangoului”. Tot la capitolul veniri poate fi trecuta si revenirea mijlocasului Ciprian Deac, al carui împrumut la Otelul Galati a expirat. În ceea ce priveste plecarile de la echipe din Gruia, trebuie mentionati Pedro Oliveira si Ibazito Ogbonna, ambii fiind pusi pe liber de conducerea ceferista.  

Steaua Bucuresti a punctat cel mai mult la transferuri. Se pare ca Gigi Becali s-a orinetat din nou spre piata româneasca. Au venit în Ghencea Janos Sezekly (mijlocas, Otelul Galati), Claudiu Ionescu (mijlocas, Gloria Buzau), Robert Neagoe (mijlocas, Dacia Mioveni) si Bogdan Stancu (atacant, Unirea Urziceni). Pe lânga acestia, Marius Lacatus va mai putea conta si pe serviciile portughezului Tiago Gomes, un mijlocas adus de la Estrela Amadora. La capitolul plecari figureaza peruanul Andres Mendoza, francezul Habibou si Ionut Rada, ultimul ajungând pe malul Begai, la Poli Timisoara. 

Rapid Bucuresti pare preocupata mai mult de gasirea unui tehnician. Varianta de rezerva, cu Marian Rada, nu pare a fi pe placul noului actionar majoritar, Fathi Taher. Cum Loti Boloni ezita sa dea un raspuns de aproape o luna, e clar ca în Giulesti se deruleaza o noua telenovela. Mai nou, boss-ul visiniilor a anuntat ca azi la ora 10, Rapid va avea antrenor. Pâna una alta, de la Rapid a plecat belgianul Phillipe Leonard. 

Cu Mircea Redic revenit pe banca tehnica, Dinamo Bucuresti pare a fi în asteptare. Singura achizitie a “câinilor” este ex-stelistul Andrei Cristea, cel care în returul editiei trecute de campionat a evoluat la Poli Iasi. Tot din Copou a venit si Sergiu Homei însa acesta era jucatorul lui Dinamo dar fusese împrumutat la formatia antrenata de Ionut Popa. Din “Stefan cel Mare” au plecat fundasii Georgian Paun si Blagoja Todorovski, ambii ajungând la Gloria Bistrita. 

Dupa ce i-a ratat pe Tiago Gomes si Rui Duarte, oficialii de la Unirea

Urziceni testeaza noi piste pentru ca antrenorul Dan Petrescu a cerut întarirea lotului în vederea participarii în Cupa UEFA. Ialomitenii l-au vândut pe Bogdan Stancu la Steaua Bucuresti.  

Calificata în Cupa UEFA, Poli Timisoara continua sa fie atrasa de jucatorii strainatate. Dusan Uhrin jr., antrenorul confirmat de Iancu si pentru viitorul campionat, îi va avea mai nou, sub comanda, pe Pedro Taborda Moreira (portar, Naval), Ionut Rada (fundas, Steaua Bucuresti), Sreten Sretenovici (fundas, Zaglebie Lubin), Filipe Da Costa (mijlocas, Leeds United), Philip Chidi Onyemah (atacant, FC Rio Ave). De pe “Dan Paltinisanu” au plecat Tiberiu Balan (mijlocas, Sportul Studentesc) si Cristian Daminuta, tânarul mijlocas fiind achizitionat de Internazionale Milano.  

La FC Vaslui a poposit un antrenor cu renume în Europa. Este vorba de belgianul Hugo Broos cel care conditionase venirea sa la Vaslui de participarea echipei în Cupa UEFA-Intertoto. Hugo Broos  a câstigat de 5 ori campionatul belgian cu cele doua formatii de top – Anderlecht Bruxelles si FC Bruges.  

Fara sa cumpre nimic deocamdata, cei de la Otelul Galati au dat lovitura prin vânzarile lui Janos Sezekly (Steaua Bucuresti) si Emil Jula (Energie Cottbus – Germania). Probabil galatenii asteapta acum sa vada daca presedintele Marius Stan va câstiga alegerile locale.  

În Banie, la Universitatea Craiova, e liniste pentru moment. Sub comanda lui Nicolo Napoli au ajuns trei fotbalisti anonimi de la FC Caracal: Mihai Neagoe (portar), Sorin Busu (fundas) si Dragos Firtulescu (mijlocas). Au plecat Madalin Ciuca (fundas, Gloria Bistrita), Ionut Lutu (mijlocas, Kazahstan) si Gabriel Velcovici (mijlocas, Gloria Bistrita). 

Gloria Bistrita a fost foarte activa în prima parte a campaniei de transferuri. Antrenorul Ioan Ovidiu Sabau a fost confirmat si pentru sezonul urmator astfel ca oficialii ardeleni au trecut la achizitii. Nu mai putin de noua jucatori au ajuns la un acord cu Gloria. Este vorba de Blagoja Todorovski (fundas, Dinamo Bucuresti), Mihai Panc (fundas, Progresul Bucuresti), Madalin Ciuca (fundas, Universitatea Craiova), Gabriel Velcovici (mijlocas, Universitatea Craiova), Ioan Hora (mijlocas, UTA Arad), Georgian Paun (fundas, Dinamo Bucuresti), Valentin Lemnaru (atacant, Dinamo Bucuresti) si Csaba Borbely (atacant, Progresul Bucuresti). 

Politehnica Iasi a avut emotii mari pâna în urma cu câteva zile întrucât echipa din Copou a fost cât pe ce sa nu primeasca de la FRF, licenta pentru sezonul 2008-2009. Nicio noutate în ceea ce priveste jucatorii. 

În aceeasi situatie se afla înca patru echipe: Pandurii Târgu-Jiu (antrenor: Eugen Neagoe – confirmat), Farul Constanta (antrenor: Ion Marin – confirmat) si nou-promovatele FC Arges Pitesti (antrenor: Ionut Badea – confirmat)  si Gaz Metan Medias (antrenor: Cristi Pustai – confirmat) 

Gloria Buzau va fi pregatita si în viitoarea editie a Ligii I de Stefan Stoica.  

În “Crâng” a fost adus atacantul senegalez Christian Sagna de la  Petrolul Ploiesti. Cu un fizic impresionant, Sagna ar putea fi revelatia Buzaului. La capitolul plecari trebuie mentionat transferul lui Claudiu Ionescu la Steaua Bucuresti. 

FC Brasov a revenit pe prima scena a fotbalului românesc. Cu antrenorul Razvan Lucescu la timona, brasovenii au dat deja o lovitura importanta pe piata transferurilor, reusind achizitionarea fundasului portughez Rui Duarte, care mai fusese dorit de CFR Cluj si Rapid.   

În fine, CS Otopeni, o alta echipa nou promovata, se poate mândri cu înca o prezenta exotica în  lot. Este vorba de atacantul francez Kamel Bettiche care putea face pereche în atac cu mult mau cunoscutul Kalle.  Liviu Ciobotariu este antrenorul confirmat al echipei din orasul cu cei mai putini locuitori din Liga I.

Perioada de transferuri din aceasta vara se va încheia abia la 1 septembrie. Timp suficient sa se mai produca miscari importante!


Intră acum și în grupul de