Fotbal, Echipa nationala : Ultimul meci dinaintea turneului final, o incantare a ochiului


Intră acum și în grupul de

România – Muntenegru 4 – 0

În vreme ce adversarele noastre de la Euro disputau meciuri dificile, cu adversari mai apropiati ca valoare de echipele calificate la Euro, România a întâlnit selectionata Muntenegru-lui. Din pacate, gluma sinistra a FRF a mers pâna la capat: meciul s-a disputat pe teren propriu, la Bucuresti. Si totusi, baietii nostri au reusit sa transforme impotenta federatiei într-o sarbatoare a fotbalului. Practic, nu a mai contat adversarul, ci spectacolul. Ultimul meci dinaintea turneului final a fost o încântare a ochiului, un ropot de aplauze reciproce – ale suporterilor pentru tricolori si ale elevilor lui Piturca, pentru toti cei care au crezut în sansa lor.

Partida de pe stadionul Stelei a început însa cu o mare surpriza: oaspetii obtin un penalti chiar minutul 2 al partidei. Vucinic se îndreapta spre careu, Tamas îl tine si se dicteaza lovitura de pedeapsa. A fost sau nu în suprafata de pedeapsa, conteaza mai putin. Decizia arbitrului este sfânta. Dar Lobont reuseste sa apere, desi executia nu a fost una rea.

Prima ocazie româneasca îi apartine lui Mutu, care executa pe lânga poarta adversa o lovitura libera acordata în minutul 6. Muntenegrenii echilibreaza jocul, dar scorul este deschis de acelasi Adrian Mutu. Bine servit de Chivu, “Briliantul” pivoteaza si înscrie cu un sut superb. Era minutul 15. Scorul avea sa se mentina neschimbat pâna la pauza, iar oaspetii au reusit chiar sa le puna probleme românilor. Sa ne aducem aminte doar de faza din minutul 23, când Vucinic a ridiculizat apararea tricolorilor. De partea cealalta, Mutu se dovedeste un adevarat motor, dar încearca sa faca totul si nu mai reuseste sa finalizeze decisiv.

Repriza a doua avea sa înceapa cu o alta echipa a României, doar Contra, Radu Stefan si Florentin Petre ramânând pe teren, în minutul 46. Se schimba si fata jocului, românii reusind pur si simplu sa zburde. Linia a doua a dovedit o mare pofta de gol. Era minutul 49 când avantajul se dubleaza. Înscrie Ghionea, reluând cu capul în plasa o centrare perfecta a lui Florentin Petre. În minutul 53, Muntenegru încearca sa marcheze golul de onoare, dar Popa se opune sutului expediat de Bozovic. Dupa numai doua minute, este rândul lui Dica sa înscrie pentru tricolori, cu o scarita excelenta. Practic, pe teren exista o singura echipa, rarele ocazii ale oaspetilor fiind oprite de aparatorii buturilor noastre. În minutul 70, acelasi Dica reuseste dubla, sutând la semiînaltime. 4-0 pentru România, avantaj care putea sa creasca daca golul înscris de Daniel Niculae nu era anulat pe motiv de ofsaid. A parut o greseala de arbitraj, dar care nu putea sa strice bucuria unei victorii importanta pentru moralul “tricolorilor” si pentru visele noastre.

Este drept, Muntenegru nu se compara cu adversarii de la Euro. Dar nici meciul nu s-a disputat ca si cum ar fi fost la un turneu final. Orice ar fi în Elvetia, trebuie sa credem ca noua generatie este capabila sa reînnoade sirul victoriilor românesti.

Pe stadionul Ghencea, în fata a 8.000 de spectatori, au evoluat formatiile:

România: Lobont (M. Popa 46, Stancioiu, 79) – Contra (Sapunaru, 58), Tamas (Ghionea, 46), Radu Stefan, Rat (Moti, 46) – Cocis (Dica, 46), Radoi (Codrea, 46), Chivu (Ad. Cristea, 46) – Fl. Petre (Nicolita, 58), Marica (M. Niculae, 46), Mutu (D. Niculae, 46). Antrenor: Victor Piturca.

Muntenegru: M. Bozovic – Pavicevic, Tanasijevic (Dalovic, 70), M. Jovanovic (Ognjanovic, 74), V. Bozovic – Bogavac (Zverotic, 56), Drincic, M. Pekovic (Novakovic, 74), Boskovic (L. Pejovic, 70) – Burzanovic (Jovetovic, 46) – Vucinic (Purovic, 86). Antrenor: Zoran Filipovic.


Intră acum și în grupul de