Seful diplomatiei romane – la conferinta „NATO in the next decade”


Intră acum și în grupul de

Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, participa marti, în calitate de vorbitor principal, la conferinta „NATO în urmatoarea decada”, organizata la Bruxelles, de prestigiosul think-tank Security and Defence Agenda (SDA), în cooperare cu Konrad Adenauer Stiftung si HP, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Seful diplomatiei române participa la panelul „Globalizarea si viitoarele parteneriate ale NATO”. Cu acest prilej, ministrul Comanescu prezinta viziunea României asupra paradigmei actuale de securitate, accentuând asupra rezultatelor Summit-ului NATO de la Bucuresti.  

În actualul context international, securitatea nu mai poate fi definita strict în sens geografic. Noile provocari si noua realitate din domeniul securitatii internationale, transforma NATO într-o Alianta care actioneaza deja la nivel global. Cazul Afganistan reprezinta un exemplu elocvent pentru constructia unei noi viziuni asupra securitatii si apararii colective, tinând cont de faptul ca NATO actioneaza în afara spatiului euro-atlantic, cooperând punctual atât cu partenerii traditionali, cât si cu noi parteneri care ne împartasesc valorile si obiectivele.

Substanta deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Bucuresti, prin implicatiile majore ale subiectelor dezbatute si viziunea manifestata de liderii politici, dar si prin caracterul novator dat de formatele reuniunilor, a reconfirmat importanta si relevanta Aliantei Nord-Atlantice pe arena internationala.

Cu ocazia participarii la conferinta, seful diplomatiei române va avea o întrevedere si cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.  

„Security and Defence Agenda” (SDA) reprezinta una dintre cele mai reputate organizatii de analiza academica din Bruxelles. România este membru asociat al SDA din 2008. Prin detinerea calitatii de membru asociat al SDA, se  realizeaza o mai buna conectare la mediile de analiza academica din Bruxelles, la fluxul de idei, opinii care decurg în legatura cu problematica NATO si tematica securitatii, în general.


Intră acum și în grupul de