Sefii de sectii din Spitalul Judetean – pusi sa balanseze veniturile cu cheltuielile


Intră acum și în grupul de

Conducerea Spitalului Judetean Suceava a propus sefilor de sectii ca în urmatoarele doua-trei luni sa faca un “exercitiu” financiar privind modul de cheltuire a banilor. Pe baza acestuia, conducerea unitatii va putea evalua activitatea economica a fiecarei sectii, abia apoi va încheia contractele manageriale cu medicii-sefi de sectie.  Potrivit purtatorului de cuvânt al spitalului, dr. Tiberiu Bradatan, fiecarei sectii sau compartiment i-a fost repartizat un buget lunar, sefii având misiunea de “a echilibra balanta de venituri si cheltuieli”. “Scopul acestui exercitiu este de a se face un pas înainte pentru eficientizarea activitatii sectiilor, implicit a activitatii spitalului. Sefii de sectie vor trebui sa gândeasca mult mai bine ce analize trebuie facute, care sunt absolut necesare într-o luna, fiindca s-a mai exagerat la acest capitol, care sunt cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare sau de întretinere. Toate aceste cheltuieli pot fi mult mai bine gestionate, fiecare trebuie sa se gospodareasca cât mai bine si sa se  ajunga la indicatori de performanta mai buni si astfel speram ca bugetul viitor sa fie mai bun”, a precizat dr. Bradatan.  

Acest exercitiu bugetar pe care îl vor face sefii de sectii reprezinta o premiera pentru spital, având în vedere ca, pâna acum, acestia faceau un necesar de medicamente, materiale sanitare etc., pe care îl înaintau conducerii. Dr. Bradatan a mai precizat ca nu totii sefii de sectie s-au aratat încântati de experimentarea acestei metode, în contextul în care, anul acesta “spitalul e subfinantat”: “Bugetul este mai mic decât cel estimat si ar fi necesara o rectificare bugetara pentru lunile noiembrie si decembrie, de aceea e normal ca medicii sefi de sectie sa fie sceptici, pentru ca fondurile sunt insuficiente. Asta înseamna o reducere a cheltuielilor, care e în dauna bolnavilor”, a conchis dr. Bradatan.

Bugetul alocat de CAS anul acesta este de 60,47 milioane lei. Desi este cu circa 12% mai mare ca în 2007, conducerea spitalului preciza, la data semnarii contractului, ca este insuficient, numai cheltuielile cu personalul grevând peste 60% din acesta, în conditiile în care salariile au suferit în 2008 o marire de 25%.


Intră acum și în grupul de