Intră acum și în grupul de
Pe primele 4 luni ale anului în curs, Spitalul Judetean Suceava a fost profitabil, reusind un excedent bugetar de 174.271 lei. Astfel, bugetul spitalului pentru perioada mentionata a fost de 23.764 milioane lei, iar realizatul (bugetul alocat la care se adauga veniturile proprii) este de 23.939 lei. Numai pentru salarii s-au alocat 11,7 milioane, pentru medicamente 4,56 milioane, iar pentru hrana 754.527 lei. Luat pe sectii, se constata ca nu toate sunt profitabile, unele depasind cheltuielile cu salariile, medicamentele sau materialele sanitare. Cele mai eficiente sectii s-au dovedit a fi Cardiologia, care a iesit cu un profit de 80.890 lei, datorita si studiilor clinice pe care le desfasoara, apoi Oncologia, Nefrologia, Chirurgia infantila, Gastroenterologia si Dermatologia. Printre sectiile care au depasit cheltuielile cu salariile si materialele se numara Diabet, Nutritie si Boli metabolice si Neurochirugie.
În ceea ce priveste realizarea sumelor contractate cu CAS pe cazuri acute, cronice, spitalizare de zi si dializa, tot pe primele 4 luni, unele au fost depasite, altele nu au fost realizate. O depasire a contractului este la internarea cazurilor acute, deoarece, potrivit purtatorului de cuvânt al spitalului, dr. Tiberiu Bradatan, “e foarte greu sa realizezi o executie bugetara fixa”, în conditiile în care apar mereu cazuri neprevazute care trebuie internate. Dr. Bradatan spune ca, având în vedere ca pe perioada de vara se înregistreaza de obicei un deficit de pacienti la acest capitol, s-ar putea ca în final, bugetul sa se echilibreze. Depasiri la sumele alocate sunt si la internarile bolnavilor cronici, care vor trebui controlate.
În intervalul de timp la care facem referire, spitalul a contractat cu CAS 13.655 internari la cazuri acute si s-au internat în realitate 14.890. Cele mai mari depasiri ale internarilor la aceste cazuri se constata la Sectia neurologie, unde s-au internat mai mult cu 295 bolnavi decât ce s-a planificat, fapt explicabil în conditiile în care se remarca o crestere a accidentelor vascular-cerebrale. Cresteri la numarul de internari ale unor pacienti aflati în stare acuta s-au înregistrat si la pediatrie (343 internari în plus fata de contract), la Chirurgie generala (mai multe cu 201 cazuri), Nefrologie (109 cazuri în plus), Urologie, Pneumologie si altele. Nerealizari la numarul de cazuri acute internate sunt la neonatologie, dermatologie, ORL, Buco-maxilo-faciale. La capitolul “nereusite” se înscriu spitalizarile de zi, fiind mai putine realizate.
Intră acum și în grupul de