Fotbal, Euro 2008 : Asteptarea a luat sfarsit: Incep Europenele!


Intră acum și în grupul de

Au trecut opt ani. Pentru unii putin, pentru unii mult, iar pentru altii o eternitate. Putem trece în sfârsit peste gustul amar al sfertului de finala pierdut la Euro 2000 cu Italia, peste supararea provocata de eliminarea din barajul CM 2002 cu Slovenia, peste furia generata de ultimele minute ale meciului de la Copenhaga din campania Euro 2004 si peste forfait-ul scandinav din partida Finlanda-Cehia din preliminariile CM 2006.

Gata, asteptarea a luat sfârsit! Începând de sâmbata, totul va fi sters cu buretele. Începe Euro 2008, petrecerea fotbalistica suprema a Batrânului Continent la care, din fericire, suntem si noi invitati. 

Sâmbata, cu începere de la ora 19.00, Austria si Elvetia vor deveni „buricul” Europei. 16 echipe, cele mai bune ale continentului, îsi vor disputa suprematia, în ceea ce se anunta a fi cel mai tare turneu final din istoria fotbalului. Sa vedem însa care sunt participantele care se vor duela pentru titlul suprem, precum si grupele în care au fost repartizate.  

GRUPA A – Revansa lusitana

La o prima privire, Grupa A are doua favorite – Portugalia si Cehia – si doua outsidere – Elvetia si Turcia. Cu toate acestea, în esenta, grupa este una foarte echilibrata. Cehia nu mai este Cehia de alta data. Poborsky si Nedved s-au retras, iar starurile actualei generatii, Rosicky si Eduardo Da Silva, sunt accidentate, în timp ce Jankulovski si Koller au îmbatrânit si nu mai sunt la capacitatea din anii trecuti. De cealalta parte, Elvetia, ca orice gazda, promite Luna de pe cer, anuntând un joc super-ofensiv si un fotbal total, iar Turcia poate fi oricând o surpriza, cunoscuta fiind ambitia otomana. Dar Portugalia?! Cu Portugalia cum ramâne?! Lusitanii au o mare revansa de luat. Ultimul meci jucat de ei la un turneu final de CE a fost chiar finala Euro 2004, pierduta surprinzator în fata propriilor suporteri. Cum Cristiano Ronaldo este, în parerea specialistilor, nu numai cel mai bun fotbalist din Europa, dar si din întreaga lume, cu siguranta baietii lui Felipe Scolari vor avea un cuvânt greu de spus în grupa, dar si în întreaga competitie.  

GRUPA B – Nemtii si restul

„Fotbalul este un joc între doua echipe în care în final câstiga nemtii”, spunea Gary Lineker dupa o înfrângere a Angliei în fata Germaniei. Ei bine, Grupa B a Europenelor se poate transforma într-un nou argument al acestor cuvinte ce au intrat în istoria sportului cu balonul rotund. “Panzerele” pleaca favorite certe, în timp ce celelalte echipe, Austria, Croatia si Polonia vor duce probabil o lupta oarba pentru locul secund. Câstig de cauza ar putea avea baietii lui Bilic, prietenii englezi stiu de ce, dar nici austriecii si polonezii nu pot fi considerati victime sigure.  

GRUPA C – Singuri împotriva tuturor

Ne-am calificat noi la Euro, dar turneul austro-helvet se anunta unul infernal pentru baietii nostri. Tricolorii au ultima sansa în Grupa C dar noi, românii, stim poate mai bine ca celelalte popoare ca speranta moare ultima. Daca ar fi sa cautam nod în papura adversarelor noastre, am putea gasi ceva defecte. Franta este o echipa tânara, fara experienta, cu un Henry „stricat” de sezonul petrecut la Barcelona. Italia nu are playmaker, Pirlo nemaifiind acel jucator din trecut, în timp ce Francesco Totti s-a retras de doi ani. Iar, Olanda! Ei, pe Olanda am învins-o deja, criza e acuta si orice este posibil, întâlnirea cu batavii fiind ultima din grupa. Si stim cu totii cum se descurca tricolorii nostri în partidele decisive jucate împotriva Portocalei Mecanice.  

GRUPA D – Datoria iberica

Spaniolii au dezamagit de fiecare data în ultimii ani, depasind faza grupelor dar fiind eliminati în fazele imediat urmatoare. Acum însa, sentimentul este ca lucrurile stau cu totul altfel. Fernando Torres si David Villa promit o caruta de goluri si nu au de ce sa nu se tina de cuvânt, în timp ce mijlocul si apararea par mai competitive ca niciodata. În grupa în care au fost repartizati, baietii lui Aragones nu par a avea mari probleme. Rusii s-au calificat cu mare noroc si, desi Zenit a realizat surpriza în acest sezon, ex-sovieticii sunt outsideri certi. O alta echipa, Suedia, este dependenta de un singur jucator, numai ca de un jucator care poate sau nu prinde un turneu bun, fitele lui Zlanta Ibrahimovic nefiind un secret pentru nimeni. Iar Grecia, desi este campioana europeana en-titre, este fara doar si poate constienta ca minunile nu vin consecutiv.  

Sâmbata se joaca primele doua partide, ambele din Grupa A:

Ora: 19.00: Elvetia-Cehia (Basel)

Ora: 21.45: Portugalia-Turcia (Geneva)  
 


Intră acum și în grupul de