Medicii veterinari din judetul Suceava incep sa se orienteze spre alte tari


Intră acum și în grupul de

Si medicii veterinari din judetul Suceava încep sa se orienteze spre alte tari din Europa si din lume, unde au sansa sa-si exercite meseria cu o leafa de câteva ori mai mare. Dupa integrarea în Uniunea Europeana, având ocazia sa circule prin mai multe tari, unii medici veterinari suceveni si-au facut relatii de prietenie cu medicii din alte state, care îi cheama acum la munca la cabinetele lor.

Petrea Dulgheru, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, a precizat ca la cele 98 circumscriptii sanitar-veterinare din judetul Suceava lucreaza în jur de 110 medici, iar dintre acestia, opt medici au plecat în ultima perioada, în timp ce alti 13 sunt pe punctul de a pleca. Destinatiile alese de medicii veterinari suceveni sunt SUA, Anglia, Noua Zeelanda, Austria, Germania sau Israel.

„Medicii nostri veterinari încep sa se reorienteze. Multi sunt foarte priceputi, au fost prin multe tari, au vazut cum se lucreaza si se câstiga acolo si au un gând serios de plecare. La noi în judet, populatia rurala a îmbatrânit, efectivele de animale din curtile oamenilor sunt în scadere, iar medicii, mai ales cei din localitatile mici, se descurca cu mare greutate”, justifica Petrea Dulgheru, tendintele de plecare a veterinarilor suceveni.

Daca deocamdata numarul celor care au plecat nu este foarte mare, pentru viitorul apropiat, se preconizeaza intrarea în criza de medici. Deja exista în judet câtiva medici de libera practica ce acopera câte doua comune.

Seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava spune ca un medic veterinar debutant pleaca în noua cariera cu un salariu de doar 500 de lei, în timp ce dupa acumularea tuturor gradelor de vechime, abia se ajunge la o leafa de 1.830 de lei.

Acesta recunoaste ca, sa ai un salariu de 500 de lei si sa fii repartizat într-o comuna mai mult sau mai putin izolata, nu este o oferta tocmai buna pentru un tânar. „Deocamdata, efectivele de medici nu au scazut dramatic, însa având în vedere tendinta si ceea ce vine din urma, în curând multe comune ar putea ramâne fara medici”, spune Petrea Dulgheru. 


Intră acum și în grupul de