Romanii vor vacante in Grecia, Turcia si Tunisia, in defavoarea Italiei si a Bulgariei


Intră acum și în grupul de

Tot mai multi turisti români care opteaza pentru vacante în strainatate devin prevazatori si îsi fac rezervari din timp pentru destinatiile vizate. Peste jumatate din pachetele turistice au fost deja date înainte de deschiderea sezonului de vara, afirma agentii de turism. Potrivit reprezentantilor din domeniu, numarul de pachete de vacanta vândute pentru Grecia, Turcia si Tunisia s-a dublat fata de anul precedent. În schimb, Italia si Bulgaria au înregistrat mai putine cereri. Potrivit ANAT, litoralul românesc va fi plin anul acesta, nu doar de români, ci si de germani, italieni si rusi, care pot profita, din aceasta vara, de charterele care aterizeaza pe aeroportul din Constanta.

Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Grecia, Turcia, Spania si Tunisia vor fi destinatiile de top în sezonul estival. “Daca anul trecut Turcia înregistra peste 75.000 de turisti români, pentru 2008 cresterea este estimata la peste 156.000 de turisti. O alta crestere importanta o înregistreaza Tunisia, care, potrivit tour-operatorilor, va înregistra, pentru tot anul, aproximativ 50.000 de turisti. 300.000 de români au ales Grecia, iar alti 40.000 Spania”, precizeaza purtatorul de cuvânt al ANAT, Traian Badulescu.  
 
Litoralul românesc este mult mai cautat anul acesta fata de anul trecut, atât de turistii români, cât si de cei straini. “Daca 2007 a fost anul relansarii litoralului românesc, 2008 se prefigureaza a fi cel mai bun an. Sezonul a început pe 2 aprilie, odata cu summit-ul NATO, iar de 1 mai, numarul turistilor veniti pe litoral a fost dublu fata de anul trecut,” afirma presedintele Asociatiei “Litoral”, Corina Martin. Potrivit acesteia, sezonul estival va aduce mai multi turisti si pentru ca pe aeroportul “Mihail Kogalniceanu” din Constanta a început sa opereze o companie aeriana low-cost. Charterele, dar si o cursa de catamaran pe ruta Constanta-Odessa-Varna vor aduce vizitatori din Italia, Germania si Rusia. 

La rândul sau, purtatorul de cuvânt al ANAT, Traian Badulescu, a aratat ca destinatia interna a verii ramâne litoralul românesc al Marii Negre, pentru care se estimeaza 1,5 milioane de turisti. Ambii reprezentanti din turism au recunoscut ca marea problema a litoralului autohton ramâne concesionarea plajelor. “Acestea nu au fost date în administrarea primariilor si hotelurilor, ci a unor societati care nu au nicio treaba cu turismul, si acest lucru se vede”, mentioneaza Corina Martin.

Pentru vacantele de vara, turistii români pot opta si pentru statiunile montane, gen Valea Prahovei, Poiana Brasov, Predeal sau pensiunile rurale din zone precum Bran-Moeciu, Bucovina, Maramures.

De asemenea, statiunile balneoclimaterice atrag, în perioada verii, vizitatori dornici de recreere si refacere, nu doar de tratament.


Intră acum și în grupul de