IPS Teofan – intronizat mitropolit al Moldovei si Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Înalt Preasfintia Sa Teofan a devenit duminica mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Ceremonia a fost oficiata la Iasi, chiar de Patriarhul Daniel. La eveniment a participat si presedintele Traian Basescu. Ceremonia de întronizare s-a desfasurat în Catedrala mitropolitana din Iasi, dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii, de catre un sobor de arhierei, prezidat de Preafericitul Daniel.
 
Dupa ceremonialul care a avut loc în jurul prânzului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române si Mitropolitul Teofan au iesit pe esplanada din fata Catedralei pentru a adresa un cuvânt de binecuvântare celor prezenti. Ceremonia s-a încheiat cu oficierea Sfintei Liturghi, iar Înalt Prea Sfintitului Teofan s-a împartasit.
 
Credinciosii au putut urmari întreaga ceremonie pe doua ecrane de mari dimensiuni instalate în curtea Mitropoliei. Aproximativ 150 de jandarmi au asigurat ordinea si buna desfasurare a evenimentului. 
 
Scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei a devenit vacant pe 12 septembrie 2007, prin alegerea Înalt Prea Sfintitului Daniel în scaunul de Patriarh.
 
Teofan Savu s-a nascut pe 19 octombrie 1959, în localitatea Corbi, judetul Arges. A urmat scoala generala în comuna natala si a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova. Între 1986 si 1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge”, din Paris, si a obtinut titlul de doctor în Teologie. În anul 2000, a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar pe 5 martie anul acesta, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a desemnat în functia de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.


Intră acum și în grupul de