Spatii insuficiente pentru numarul prescolarilor din judet


Intră acum și în grupul de

Si în anul scolar urmator vor exista grupe de gradinita care vor depasi numarul de copii stabilit de normative, deoarece spatiile pe care le are învatamântul prescolar sucevean nu poate cuprinde toti copiii înscrisi. Un alt motiv este si o crestere a efectivelor cu 200 de copii. Trebuie precizat ca normele stabilesc ca o grupa poate avea minim 15 si maximum 20 copii.  “Vom depasi cu 3 copii pe grupa, ceea ce nu este extrem de mult. Dotarile din gradinite permit ca grupele sa functioneze si cu 30 de copii”, a declarat seful ISJ Suceava, Petru Carcalete.

Acesta a precizat ca înca exista gradinite care vor functiona în case închiriate, în mediul rural, dar chiar si în municipiul Suceava, dar a mentionat ca în toate gradinitele din judet sunt îndeplinite conditiile igienico-sanitare.  

Seful ISJ Suceava a adaugat ca la 1 septembrie vor fi date în functiune doua gradinite noi, si anume Gradinita cu Program Normal (GPN) nr. 15 din Obcini si GPN nr. 16 din Burdujeni, si înca 10 constructii noi de gradinite în mediul rural al judetului.
“Daca ar fi bani pentru investitii, ar fi date în functiune cu 1 septembrie mai multe gradinite, dar avem cazuri de scoli si gradinite la care lucrarile s-au întrerupt din cauza lipsei fondurilor. Unele au fost terminate, dar constructorul nu si-a primit banii de la MECT nici pâna acum”, a declarat Petru Carcalete. Astfel, la 8 gradinite si 16 scoli din judet au fost întrerupte lucrarile din cauza lipsei fondurilor, iar  la 5 unitati scolare s-au finalizat lucrarile si nu au fost achitate costurile:  Colegiul Agricol Falticeni, Scoala Fetesti Adâncata, scolile Gemenea, Stulpicani, Scheia si Calafindesti.

Planul de scolarizare pentru anul scolar 2008-2009 prevede functionarea a 20 de gradinite cu program prelungit si a 445 de gradinite cu program normal. În gradinitele cu program prelungit vor fi organizate 113 grupe, în care vor fi cuprinsi 3103 prescolari si respectiv 961 grupe, cu un total de 21.889 prescolari în cele cu program normal.

Pâna în prezent, în municipiul Suceava s-au înscris pentru cele 129 grupe 3243 copii, dintre care 2336 sunt reînscrisi, iar 907 nou înscrisi.


Intră acum și în grupul de