Acasă Actualitate Prefectul Baisanu cere revizuirea HCL privind majorarea pretului apei in municipiul Suceava,...

Prefectul Baisanu cere revizuirea HCL privind majorarea pretului apei in municipiul Suceava, altfel o va ataca


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Baisanu, a solicitat joi, revizuirea hotarârii Consiliului Local Suceava de majorare cu 32% a pretului apei potabile, aratând ca aceasta nu este justificata, întrucât în ultimii doi ani, societatea de utilitati ACET SA Suceava a raportat profit.

Prefectul Baisanu a mentionat ca, potrivit Institutului de Politici Publice, tariful de 2,62 lei/mc la apa potabila este cel mai mare din tara si a precizat ca, de fapt motivatia solicitarii ACET SA este aceea ca societatea de utilitati vrea sa acopere pierderile înregistrate la alte sucursale din judet. „Nu doresc ca un cetatean din municipiul Suceava sa plateasca pentru pierderile înregistrate în alte localitati si nici invers, ca locuitorii din alte orase sa plateasca pierderile din Suceava”, a spus prefectul Baisanu.



Tot de neînteles pentru prefectul de Suceava este si motivul pentru care agentii economici au un pret la apa potabila mai mic decât cel platit de cetateni.

Pentru „a discuta cu seriozitate” despre aceasta majorare a pretului, prefectul a anuntat ca saptamâna viitoare îi va convoca, la Comisia de dialog social din cadrul Prefecturii, pe reprezentantii Primariei Suceava si pe cei ai ACET SA. Alexandru Baisanu si-a exprimat speranta ca la aceste discutii, factorii implicati vor fi „rationali” si participantii  la dezbatere vor întelege ca rolul lor este „în slujba cetateanului”.

Hotarârea de majorare a tarifelor la apa potabila nu va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii, a anuntat Alexandru Baisanu si a mai precizat ca solicita CL Suceava sa o revizuiasca. „În caz contrar, personal voi ataca hotarârea în instanta”, a afirmat prefectul de Suceava.

Consiliul Local Suceava, convocat în vechea structura, a aprobat marti, majorarea pretului la apa potabila si serviciile de canalizare din municipiul resedinta de judet cu 32 de procente, dintre cei 14 consilieri prezenti la sedinta, 13 votând „pentru” si doar presedintele de sedinta – Dana Rangu (PSD) „împotriva”.

Înainte de votarea majorarii tarifelor, presedintele PSD Suceava, consilierul local Virginel Iordache a anuntat ca grupul de consilieri social-democrati protesteaza fata de intentia de majorare a pretului si le-a cerut celor sapte consilieri prezenti la sedinta sa paraseasca sala, alaturi de el, dar la sedinta au ramas trei consilieri locali PSD, asigurându-se cvorum, din care doi au votat pentru majorarea preturilor.

În urma votului din CL, pretul apei potabile în municipiul Suceava va creste de la 2,03 de lei la 2,68 de lei, iar cel pentru canalizare de la 0,87 de lei la 1,15 de lei.

Conducerea societatii de utilitati din Suceava, ACET SA, a invocat pentru cresterea tarifelor, între altele, inflatia, cresterea pretului energiei electrice si a salariului minim pe economie, de la ultima majorare a tarifelor pentru serviciile de apa si de canalizare, din 1 iulie 2007.  

Potrivit legislatiei, hotarârea de Consiliu Local sau Judetean atacata de prefect este suspendata de drept.

­


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version