Euro 2008, Grupa B : Si Germania s-a strecurat in sferturi


Intră acum și în grupul de

Austria – Germania 0 – 1

Germania si-a jucat luni seara cartea calificarii, asta dupa ce Grupa B putea permite oricarei echipe sa ajunga în sferturi, alaturi de Croatia. Nemtii au avut un start nu prea convingator, dar s-au impus în cele din urma, gratie unui moment de magie din partea capitanului Michael Ballack. Însa victoria a venit cu un sacrificiu enorm, selectionerul Joachim Low fiind eliminat de centralul partidei, alaturi de omologul sau austriac, cu care a avut o altercatie.

Prima repriza a debutat cu o prudenta iesita din comun din partea Germaniei. Probabil pentru ca baietii lui Joachim Low se calificau în sferturile de finala ale competitiei si în cazul unui rezultat de egalitate. Însa lucrurile s-au schimbat drastic în minutul 5, atunci când Mario Gomez a ratat o ocazie monumentala de a deschide scorul. Tânarul atacant a primit o pasa din dreapta, de la Klose, dar a înaltat balonul paralel cu poarta goala, din doi metri! Faza a fost rezolvata în cele din urma de un fundas austriac care a scos de sub transversala cu ceafa! Actiunea le-a dat aripi nemtilor, care s-au instalat apoi la conducerea jocului. Dupa ce Ballack, Gomez si Podolski au ratat câteva ocazii de a-si trece numele pe tabela, a venit si raspunsul gazdelor. Hoffer a reusit un stop incredibil la o minge lunga, în minutul 18, Metzelder a intervenit dur, dar centralul spaniol a refuzat penaltiul, lasând jocul sa continue.

Întreg stadionul a rabufnit la deciziile ulterioare ale arbitrului, care a facut exces de zel la fiecare ofensiva austriaca. Aufhauser si-a încercat si el norocul în fata lui Lehmann, în minutul 21, doar pentru a obtine un corner. Iar desele ratari înregistrate de ambele parti prin Podolski (23, 29), Lahm (31) si Korkmaz (39) nu au facut decât sa agite spiritele si mai mult. Cu toate ca mai erau de jucat înca 50 de minute din partida, nervii au cedat în zona bancilor tehnice, acolo unde cei doi selectioneri au intrat într-un conflict deschis. Altercatia a degenerat incredibil, ambii tehnicieni fiind la un pas de a se încaiera. Mejuto Gonzalez nu a tolerat absolut nimic, trimitându-i în tribune pe cei doi antrenori, înregistrându-se astfel o premiera în istoria fotbalului la un asemenea nivel. A fost nevoie de interventia cancelarului Germaniei, Angela Merkel, pentru ca selectionerul Low sa poata fi potolit. Moment în care jocul a trecut pe plan secund, toate privirile fiind îndreptate spre tribuna oficiala.

Se pare ca acest soc le-a fost benefic nemtilor, care au dat un raspuns pe tabela de marcaj dupa iesirea de la cabine. Ivanschitz a oprit un atac printr-un fault destul de dur, în minutul 48, iar capitanul Ballack a executat absolut fantastic lovitura libera. Mingea s-a dus „ghiulea” în vinclul portii aparate de Macho, care s-a vazut neputincios în fata deschiderii scorului. Mijlocasul austriac a vrut sa îsi repare greseala cinci minute mai târziu, sutul sau fiind respins cu cotul de Mertesaker, faza la care nu se putea acorda lovitura de la 11 metri. Ostilitatile au continuat în acelasi ritm, cu Austria lansând atacuri neputincioase pe banda rulanta. Macho si-a demonstrat înca o data valoarea, în minutul 79, intervenind in extremis la picioarele lui Klose. La fel s-a întâmplat si în faza imediat urmatoare, de data aceasta portarul austriac fiind nevoit sa îl scape pe Garics de rusinea unui autogol. Gazdele au încercat degeaba sa marcheze, caci nemtii au aratat o forma de invidiat, mai ales în aparare. Dar acest lucru nu îi va salva pe viitor, iar selectionerul Joachim Low va avea mult de lucrat daca va dori sa atinga gloria suprema. Mai ales ca în meciul urmator nemtii vor da piept cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo.  

Polonia – Croatia 0 – 1

„Pentru mine, nu exista titulari si rezerve. Toti jucatorii sunt capabili sa intre pe teren”, spunea antrenorul croat Slaven Bilic înaintea ultimului meci din grupa al echipei sale. Este drept, el îsi justifica astfel numeroasele schimbari facute fata de formatia standard. Nu mai putin de noua. Cinci, ca sa nu riste primirea unui cartonas galben, al doilea, care i-ar fi tinut departe de teren în partida din sferturi, contra Turciei: Luka Modric, Darijo Srna, Josip Simunic, Robert Kovac si Ivica Olic. Numai Petric a intrat, desi avea un avertisment la activ.

Aparent, Polonia, adversara care, teoretic, pastra sanse sa ocupe locul secund în grupa, era avantajata de aceste înlocuiri. Putea sa spere la cele trei puncte puse în joc, într-o victorie la doua goluri diferenta care, prin jocul rezultatelor, ar fi dus-o în sferturi, daca Germania nu învingea Austria. Dar, pentru a spera, fotbalistii antrenati de Leo Beenhakker ar fi trebuit sa joace. Si nu oricum, ci bine. Rezerve sau nu, croatii sunt ambitiosi. Iar cei de pe banca era normal sa îsi doreasca sa impresioneze.

Prima repriza a aratat însa neputinta polonezilor si a confirmat în parte cuvintele celui mai tânar antrenor de la Euro, Bilic. Dupa 15 minute de joc haotic, a devenit clar ca polonezii nu sunt capabili de atacuri decisive, iar croatii au trecut la joc. Klasnic, jucator care a înregistrat o performanta, fiind primul care intra pe teren la o competitie atât de importanta dupa un transplant de rinichi, a avut ocazia sa deschida scorul. Dar a fost blocat de Boruc. Dupa capul pe lânga poarta al lui Vejic, din minutul 20, portarul lui Celtic avea sa aiba o serie de interventii bune: la Petric, în minutul 33 si la Rakitic, care a încercat sa îl învinga din unghi doua minute mai târziu. Nici sutul lui Pranjic, expediat dupa alte doua minute, nu a poposit în plasa, polonezul fiind un adevarat vrajitor. Iar Klasnic, scapat singur în prelungirile primei reprize, nu poate nici el sa îl bata pe Boruc de la zece metri. Ca un vultur s-a repezit Boruc, respingând balonul sutat de atacantul lui Werder Bremen.

La reluare, dupa traditionalul iures steril polonez, urmeaza replica croata. În minutul 53 Ivan Klasnic reuseste sa înscrie. Pranjic urca pe partea stânga, îl vede pe atacant liber în careu si îi serveste o minge perfecta. Jucatorul cu un rinichi de împrumut îl executa pe Boruc.

Au mai fost câteva ocazii de ambele parti. Scorul însa s-a încapatânat sa ramâna neschimbat. O minge înselatoare a lui Pranjic i-a dat emotii portarului polonez, dar a cazut pe transversala. De partea cealalta, replica a venit în minutul 68, dar lovitura de cap a lui Saganowski, la o centrare perfecta, reusita de Guerreiro, a fost parata de Runje. Polonezii au dat tot ce au putut în ultimele zece minute, dar mingea s-a încapatânat sa nu intre în poarta adversa. Smolarek, intrat în joc în repriza secunda, si-a amintit ca a fost principalul marcator al Poloniei din preliminarii si a expediat doua suturi razant cu bara. Zahorski a avut o ocazie si mai mare. Deschis la limita ofsaidului, a fost blocat de Runje în ultimul moment. Polonezii stiau ca au pierdut calificarea si au încercat sa lupte pentru onoare. Însa era prea târziu. Fluierul final al grecului Vassaras a gasit tabela încremenita la scorul modificat de Klasnic, în minutul 53: Polonia – Croatia 0-1. Pentru elevii lui Bilic va urma sfertul contra Turciei. Un meci mult mai greu, dar în care vor intra titularii. Pentru Beenhakker si echipa pe care o pregateste va fi însa mult mai greu. Urmeaza schimbul de generatii. O etapa care nu numai ca dureaza, dar si-a pus amprenta asupra jocului si a rezultatelor la toate formatiile care nu au avut grija sa îmbine experienta cu tineretea.  

Clasamentul Grupei B 

1 Croatia 3 3 0 0 4-1 9p

2 Germania 3 2 0 1 4-2 6p

3 Austria 3 0 1 2 1-3 1p

4 Polonia 3 0 1 2 1-4 1p 

Sferturi de finala:

19 iunie: PORTUGALIA – GERMANIA

20 iunie: CROATIA – TURCIA


Intră acum și în grupul de