Fotbal, Euro 2008, Grupa D : Rusia este ultima echipa calificata in sferturi


Intră acum și în grupul de

Rusia – Suedia 2 – 0

La Innsbruck s-a desfasurat partida care urma sa stabileasca ultima echipa calificata în sferturile de finala, viitoarea adversara a Olandei. Rusia si Suedia erau pretendentele la locul ramas liber. Scandinavilor le ajungea un egal, esticii aveau neaparata nevoie de victorie. Si au obtinut-o, desi erau cotati cu sanse infime.

Elevii lui Guus Hiddink si-au dat seama ca nu au decât posibilitatea unui meci câstigat, daca vor ca aventura lor europeana sa nu se încheie în faza grupelor. Au abordat partida fara complexe, atacând din primul minut. La început, steril, apoi s-au regasit si au devenit din ce în ce mai amenintatori. S-a vazut cât de mult le-a lipsit Arsavin. Reintrarea lui dupa doua etape de suspendare a cântarit enorm. Practic, le-a dat aripi colegilor sai.

În minutul 19, vedeta lui Zenit si a echipei nationale trimite un sut-centrare sub bara portii lui Isaksson, dar aparatorul buturilor suedeze deviaza în corner. În minutul 21, portarul scandinav ar fi fost batut, dar mingea trimisa de Jirkov ocoleste putin tinta.

Unicul gol al primei parti a meciului a fost înscris în minutul 23: Pavliucenko este deschis în centrul careului de Jirkov si, prea singur, nu poate rata. Un gol ca la antrenament.

Trei minute mai târziu, Henrik Larsson este la un pas de a restabili egalitatea, dar mingea trimisa de el întâlneste bara. Tot în bara avea sa ajunga si reluarea lui Pavliucenko, iar Isaksson intervine la capul lui Arsavin. Era minutul 35. Scorul a ramas neschimbat pâna la pauza, desi ocazii au mai fost. Suedezii însa parca au fost certati cu balonul. În minutele 43 si 44, Nilsson si Ljungberg ajung fata în fata cu Akinfeev, dar portarul rus se opune decisiv.

Dupa pauza, rusii aveau sa înfiga înca un cutit în scandinavi. Andrei Arsavin majoreaza diferenta la 2-0, reluând cu latul în poarta lui Isaksson centrarea perfecta a lui Jirkov. Era minutul 49 si acesta avea sa fie scorul final. Desi diferenta putea fi mai mare. Spre sfârsit, nordicii si-au întarit atacul lasând apararea de izbeliste. Am asistat la un festival al ratarilor. Mingi pe care nu le-ar fi gresit nici la antrenament au fost irosite de Pavliucenko si colegii sai. Cu zece minute înainte de terminarea timpului regulamentar, Jirkov mai expediaza înca o data balonul în bara. La cât a muncit, ar fi meritat un gol. Dar oricum nu mai conta decât pentru el. Rusia – Suedia 2-0. Guus Hiddink a mai calificat o echipa. Dar, ce-i mai important, olandezul si-a convins elevii ca pot sa câstige. Iar ei au învins si acum vor înfrunta nationala tarii natale a tehnicianului lor. 

Grecia – Spania 1 – 2

Ultima etapa a grupei D a adus cu sine un adevarat spectacol fotbalistic. Ibericii au reusit sa se impuna în fata Greciei într-o partida de zile mari, un deliciu pentru microbistii de pretutindeni. De la Red si Guiza au marcat pentru prima oara în tricoul nationalei Spaniei, dupa ce au ratat o sumedenie de ocazii pe tot parcursul meciului. De partea cealalta, Grecia a înregistrat cea de-a treia înfrângere consecutiva la aceasta editie de Campionat European, dar elenii au reusit totusi sa înscrie golul de onoare al turneului.

Fluierul de start al partidei i-a gasit pe spanioli în careul advers, acolo unde Guiza si De la Red au fost aproape de a înscrie. Raspunsul a venit în minutul 6, Dellas luftând incredibil în fata portii aparate de Reina. Veteranul Nikopolidis a avut si el parte de multa actiune la ultima partida disputata în tricoul nationalei sale. Portarul Greciei a intervenit exceptional în fata lui Fabregas (20), ca apoi sa se izbeasca violent de bara. Si asta dupa ce a urmarit sutul incredibil trimis de Xabi Alonso de la 60 de metri, care a trecut putin peste transversala. Acelasi mijlocas spaniol si-a încercat norocul la o distanta de sase minute, de data aceasta balonul strecurându-se pe lânga bara din dreapta. Dupa ce Sergio Garcia a ratat sansa de a-si trece numele pe tabela de marcaj, Charisteas si-a aratat clasa la o lovitura libera executata de Karagounis, în minutul 42. Atacantul grec a reluat superb cu capul din 10 metri, reusind astfel sa înscrie primul gol al elenilor la acest turneu final.

Reusita le-a dat aripi elevilor lui Otto Rehhagel, care s-au napustit în atac si dupa iesirea de la cabine, dar nu pentru mult timp. Torpila trimisa de inepuizabilul Xabi Alonso de la 25 de metri a zguduit bara din dreapta lui Nikopolidis, în minutul 54, si a prefatat reusita lui De la Red, care a marcat opt minute mai târziu. Tânarul atacant a spart gheata la echipa nationala cu un sut puternic, respins de portarul grec sub transversala. Iar asta dupa ce a fost servit impecabil de Guiza, care a întors în mijlocul careului o centrare ce parea ca va iesi în afara terenului. Minutul 65 a adus o noua ratare de zile mari, de data aceasta în contul Greciei. Charisteas a trimis puternic din careu, însa balonul a întâlnit bara. Guiza a continuat seria ratarilor spaniole în minutul 73, sutând putin pe lânga poarta, dupa ce s-a desprins de fundasii adversi. Replica a venit peste patru minute, prin Spiropoulos, dar sutul-centrare trimis de jucatorul grec a trecut putin pe lânga vinclul portii lui Reina. Ibericii au continuat apoi sa dea un adevarat spectacol în careul advers, dar niciuna dintre ocazii nu a fost fructificata. Asta pâna în minutul 89, când Guiza a reluat cu capul pentru cea de-a treia victorie consecutiva a Spaniei în Grupa D. 

Clasament 

1 Spania 3 3 0 0 8-3 9p

2 Rusia 3 2 0 1 4-4 6p

3 Suedia 3 1 0 2 3-4 3p

4 Grecia 3 0 0 3 1-5 0p 

Programul sferturilor de finala:

Aseara: PORTUGALIA – GERMANIA

Vineri, 20 iunie: CROATIA – TURCIA

Sâmbata, 21 iunie: OLANDA – RUSIA

Duminica, 22 iunie: SPANIA – ITALIA


Intră acum și în grupul de