Conferinta Nationala a Medicinii de Familie, la editia a V-a


Intră acum și în grupul de

“Zilele medicale sucevene” este genericul celei de-a V-a Conferinte Nationale a Medicinei de Familie deschisa vineri la Suceava sub genericul “Zilele medicale Sucevene”. În premiera, la manifestare a fost prezenta întreaga conducere a Colegiului National al Medicilor: presedintele Vasile Astarastoaie, vicepresedintele Constantin Cârstea si secretarul general Viorel Radulescu. Acestia au tinut sa precizeze în cuvântul lor ca medicina de familie trebuie sa ramâna o specialitate cu un statut bine definit, iar reprezentantii ei sa lupte pentru a fi uniti, în pofida tuturor intentiilor de dezbinare aparute în ultima vreme. “Sunteti acum la un bilant si este bine sa va gânditi ce veti face în continuare si cum sa pastrati statutul acestei specialitati. Au început discutii, încercari de a diviza corpul medicilor de familie, s-a auzit si despre intentia de a se crea un colegiu separat  al medicilor de familie. A fost o tentativa care n-ar fi facut altceva decât sa va slabeasca forta, vedeti ce s-a întâmplat cu Colegiul Medicilor Dentisti.

Daca se doreste ca medicina de familie sa fie o specialitate, ea trebuie sa fie la un loc cu celelalte. De aceea, daca vreti sa reusiti în specialitatea voastra, e bine sa lasati orgoliile la o parte si sa încercati sa fiti uniti. Mesajul meu pentru voi este «Unitate în diversitate. Împreuna vom reusi, separat vom pierde»”, a declarat prof. Vasile Astarastoaie.

Secretarul general al CNM, dr. Viorel Radulescu,  a  precizat ca la Suceava exista “un nucleu care realizeaza lucruri minunate” si a  reiterat ideea ca singura solutie pentru a contracara încercarile de dezbinare care vin din mai multe parti este “sa ramâneti uniti si sa reprezentati medicina de familie asa cum e cazul”.  

Tema conferintei de la Suceava este “Reforma si realitate în Medicina de familie”, unde sunt invitati circa 400 de medici de familie din Suceava si din tara. Printre lucrarile prezentate vineri, mentionam: “Tratamente inutile în practica medicala”, de prof. dr. Vasile Astarastoaie, “Tratamente curente în practica medicului de familie”, de dr. Camelia Grigore, de la Galati, “Noi perspective terapeutice în insuficienta venoasa cronica”, prezentata de medicul dermato-venerolog  sucevean Cristina Iordachel, “Insuficienta ovariana prematura”, dr. Laura Sofian, Iasi.

Sâmbata, conferinta se va relua cu prezentarea lucrarii “Dosarul electronic al pacientului”, de catre dr. Dan Pletea, de la Iasi, “Complianta în boala glaucomatoasa”, prezentata de medicul oftalmolog de la Spitalul Judetean Suceava, dr.  Georgeta Martiniuc, “Burn out versus suprasolicitare ocupationala la medicul de familie”, a medicului  sucevean Ruminita Papuc. 


Intră acum și în grupul de