Colegiul Medicilor din Romania sare la gatul candidatilor care „au adus atingere profesiei medicale”


Intră acum și în grupul de

Presedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astarastoaie, a declarat vineri la Suceava ca anul acesta, în premiera, CMR are de gând sa se implice în alegerile generale, “pentru a limita influenta politicienilor demagogi si incompetenti”. Astfel, se va crea “o lista neagra”, dupa “exemplul Coalitiei”, cu “anumiti candidati care au adus atingere profesiei medicale”. În acest fel, spune prof. Astarastoaie, “medicii le vor face campanii negative si vor solicita pacientilor si populatiei sa nu-i voteze”. Prof. Astarastoaie a precizat ca s-a luat aceasta decizie întrucât s-a constatat, în ultima vreme, ca unii politicieni încearca sa denigreze corpul medical, chiar cu ajutorul unor medici.  “Exista o regula potrivit careia, atunci când esti incapabil sa gestionezi un sistem, trebuie sa gasesti un Acar Paun.

Politicienii din România, considerând ca pot sa le creasca actiunile, culpabilizeaza corpul medical, desi acesta nu are atributii de a gestiona sistemul. Pentru ca sa nu existe reactie din partea corpului medical, dupa principiul «dezbina si stapâneste», cu ajutorul unor medici încearca sa creeze conflicte în interiorul acestei profesii. Încearca sa ridice medicii de familie împotriva medicilor  specialisti, lanseaza zvonuri printre ceilalti medici specialisti pentru a marginaliza medicii de familie, acorda sinecuri si functii persoanelor incompetente, dar obediente etc.”.

În ce priveste lista neagra care va fi facuta publica începând din luna august, prof. Astarastoaie a spus ca au fost identificati deja “vreo 6 actuali parlamentari”:  “O sa-i analizam, si daca se confirma, vom deschide cu ei lista pe care o vom publica, ca partidele sa stie de la început asteptarile colegiului. Sunt colegi parlamentari din tot spectrul politic si, din nefericire, unii declara ca ar fi si medici, dar eu spun ca de fapt sunt posesori de diplome de medici. A fi medic înseamna mult mai mult”, este de parere presedintele CMR. Lista neagra va fi publicata în Revista Medica, dar numai dupa aprobarea Consiliului CMR.

Acesta a mai precizat ca implicarea CMR în campania electorala este dupa model occidental, acest lucru fiind obisnuit si în Anglia, Franta, Olanda sau Germania. 


Intră acum și în grupul de