Fotbal, Comisia Judeteana de Arbitri : Bilant pozitiv in sezonul 2007-2008


Intră acum și în grupul de

Gheorghe Stefanovici, presedintele Comisiei Judetene de Arbitri a prezentat zilele trecute, bilantul pe sezonul 2007-2008, în ceea ce priveste activitatea „fluierasilor”.

Acesta a precizat ca în sezonul trecut la nivelul judetului Suceava au activat 99 de arbitri în tur respectiv 118 arbitri în retur.  

SITUATIA ÎN TUR 

Arbitri divizionari: 7     

Total arbitri: 99

Arbitri din Suceava: 55 (din care 9 stagiari)

Arbitri din Falticeni:18 (din care 5 stagiari)

Arbitri din Siret: 15 (din care 6 stagiari)

Arbitri din Radauti: 5 (din care 2 stagiari)

Arbitri din Gura Humorului: 4

Arbitri din Vatra Dornei: 2 

SITUATIA ÎN RETUR

Arbitri divizionari: 6 (cu precizarea ca la sfârsitul anului 2007 Marius Paduraru si-a încheiat activitatea la limita de vârsta)

Total arbitri: 118

Arbitri din Suceava: 55 (din care 8 stagiari)

Arbitri din Falticeni: 29 (din care 13 stagiari)

Arbitri din Siret: 23 (din care 9 stagiari)

Arbitri din Radauti: 5

Arbitri din Gura Humorului: 4

Arbitri din Vatra Dornei: 2 

Gheroghe Stefanovici a mai precizat ca „intentia Comisiei Judetene de Arbitri (CJA) Suceava a fost în primul rând de a coopta cât mai multi arbitri tineri pentru crearea unui lot puternic la nivelul judetului din care sa se creeze si un nucleu de promovare spre loturile divizionare”. O parte a obiectivului a fost atins, (118 arbitri), urmând ca cei aflati acum în activitate „sa-si demonstreze valoarea pentru ca la acest capitol mai este ceva de lucrat, iar experienta se câstiga în timp”.

Din datele statistice se poate observa ca în doua cursuri au fost cooptati 52 de arbitri, lotul judetean are la ora actuala un efectiv de 118 arbitri la care se adauga si cei 6 divizionari.

„Îmbucurator este faptul ca s-a reusit crearea la Siret prin munca fostului jucator de la Zimbrul Siret – Moldovan Ion, a unei subcomisii de arbitri care are un efectiv de 23 arbitri. De altfel, cele mai numeroase subcomisii sunt Suceava, Falticeni si Siret, de care se ocupa Antoniu Dumitru, Nita Pintea si Ion Moldovan. S-a creat în ultimul timp chiar o ambitie între Falticeni si Siret în ideea de a avea cât mai multi arbitri. Nu acelasi lucru se întâmpla la Gura Humorului, Radauti si Vatra Dornei, unde, în ultimul an, nu a fost înscris niciun arbitru la curs, iar subcomisiile respective sufera la acest capitol” a precizat Gheorghe Stefanovici.

„S-au remarcat o serie de arbitri de la care se asteapta chiar saltul catre loturile divizionare, cum ar fi: Ariciuc Catalin, Avadanii Ionut, Radasanu Adrian, Itco Andrei, Filipciuc Alex, Ursache Anton, Marciuc Ionut, Copp Ionut.

La acestia se pot adauga si consacratii Gh. Ignatescu, Vasile Tacu si Ion Moldovan” a mai mentionat acesta.

Presedintele CJA Suceava recunoaste ca „au fost în acest campionat si unele probleme generate atât de echipe cât si de arbitri. Multi arbitri au fost suspendati chiar pe perioade foarte lungi, iar biroul CJA va analiza daca o parte din acestia vor mai face parte în viitor din lotul de arbitri ai Sucevei”. Printre acestia se numara: Hreamata L., Pintea Liviu, Morosan Teodor, Melniciuc Laur, Aanei Cristian, Prodan Dani, Tanasi Vlad, Onesim Florin si chiar Avadanei Ionut, în ciuda faptului ca este un arbitru de perspectiva.

O parte din arbitrii lotului judetean îsi pregatesc dosarele pentru promovarea în lotul C. Examenul va avea loc pe 14-15 iulie 2008 într-o localitate nestiuta înca, iar dosarele au fost depuse la CCA pâna la data de 20 iunie. Se spera la o participare cât mai numeroasa din partea arbitrilor suceveni si de unde sa vina si cu rezultate favorabile, pentru ca se numara printre acestia câtiva arbitri de valoare.

Pentru a putea participa la examenul de promovare, arbitrii trebuie sa îndeplineasca unele conditii:

– vârsta minim 19 ani împliniti la data de 1 ianuarie a anului în care se sustine examenul

– 30 de jocuri arbitrate, din care 15 în Liga a IV-a pentru centrali si 20 pentru asistenti

– sa nu împlineasca 31 de ani în anul în care se sustine examenul

– sa nu fi suferit sanctiuni cu privare de libertate

– sa aiba înaltimea minim 1.70 m.

Biroul CJA s-a întrunit la noul sediu al AJF pentru a analiza dosarele depuse pentru promovare si divizia C si a luat si alte decizii în legatura cu arbitrii suceveni pentru noul campionat, printre care:

– abaterile unor arbitri

– conditii de vârsta, înaltime, greutate

– organizarea unor noi cursuri pentru toamna 2008.


Intră acum și în grupul de