Fotbal : Piturca: „Am vrut sa plec de la nationala, atata mizerie doar in Romania mai vezi!”


Intră acum și în grupul de

Cum era de asteptat, tacerea lui Victor Piturca nu a mai tinut foarte mult. Antrenorul pur si simplu a rabufnit dupa ce a fost atacat din toate partile în ultima saptamâna, în primul rând pentru ratarea biletelor catre sferturile de finala ale Euro 2008. Privit ca un erou la finele campaniei de calificare, Piti a trecut rapid de la extaz la agonie. Visul spulberat în acel 0-2 cu Olanda i-a adus un val de reprosuri, legate de tactica de joc, convocari sau chiar lipsa de comunicare cu tricolorii. Lucrurile au mers pâna la o mica cearta cu oficialii FRF, asta dupa ce foarte multi contestatari i-au cerut antrenorului sa îsi depuna demisia.
Întrebat daca îsi reproseaza ceva în urma evolutiilor tricolorilor de la turneul final, Piturca a declarat ca nimeni nu este vinovat pentru esec. Mai mult, selectionerul a luat apararea jucatorilor, pe care „i-au lasat picioarele”. „Nu s-a gresit deloc. Daca tot e moda sa gasim tapi ispasitori, unii jucatori au fost poate într-o forma mai proasta, mai ales la ultimul meci, cel cu Olanda. Dar nu e vina lor, ca doar nu si-au dorit ei sa fie tocmai la Euro într-o forma mai slaba”, a declarat Piturca.

Nici selectia facuta de Piturca nu a scapat de ochii celor care acum îi pun la îndoiala calitatile de antrenor. Tactica de joc a creat si ea mai multe divergente, dar tehnicianul a tinut sa desfiinteze orice critica: „Prostii, vorbe aruncate din lipsa de respect pentru sport, pentru baieti si pentru mine. Ce înseamna a risca? Eu pregatesc si faza ofensiva si faza defensiva în acelasi fel. Trebuie însa sa si poti face asta. «Specialistii» care apar precum vitejii dupa razboi puteau sa observe o crestere sensibila a jocului în repriza a doua cu Olanda”.
Piturca a continuat sa discute si despre viitorul sau la cârma echipei nationale, precizând ca ar fi parasit de mult banca tehnica a României daca nu semna prelungirea contractului cu FRF pâna în 2010. Motivul: „Atâta mizerie, nerecunostinta si lipsa de apreciere doar în România pot exista”. Mircea Sandu nu a scapat nici el din colimator, Piti precizând ca a fost afectat de „declaratiile neprofesioniste” facute de presedintele Federatiei Române de Fotbal la adresa tricolorilor. Faptul ca Sandu i-a atacat pe fotbalisti la finele meciului cu Olanda a adus si mai multa amaraciune în sânul echipei nationale.
Dupa ce a vorbit despre scandalul iscat în urma esecului de la Euro, selectionerul a facut si o scurta analiza a meciului care ne-a scos de la turneul final. „Daca Olanda intra cu titularii împotriva noastra, cu siguranta îi bateam! Titularii lor dadusera oricum totul cu Italia si cu Franta, în timp ce rezervele Olandei au vrut sa se afirme”, a fost declaratia-soc a lui Piturca.

Totusi, cel poreclit „Satana” a luat vina asupra sa în ceea ce priveste esecul în fata “Portocalei Mecanice”, dar a tinut sa precizeze ca si meritele din cele doua egaluri se împart cu întreaga echipa. Selectionerul a încheiat precizând ca este dezamagit de toate cele întâmplate la Campionatul European, si mai ales de criticile la adresa sa dupa acesta campanie: „E mult spus înselat. Corect ar fi dezamagit. Sunt unii care ne fac praf aiurea, pe mine si pe jucatori. Când am preluat echipa, eram pe locul 32 în lume, acum suntem pe 12”. 


Intră acum și în grupul de