Proiectul ISPA pentru municipiul Suceava a demarat pe cele 3 componente- apa, canalizare, epurare


Intră acum și în grupul de

În cadrul unei conferinte de presa, primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat ca, de joi, se efectueaza lucrari în cadrul programului ISPA pe toate cele trei componente, de reabilitare canalizare, reabilitare alimentare cu apa si modernizarea statiei de epurare, fiind facute deja si plati anticipate. Acesta a precizat ca municipalitatea are asigurate, din buget, si suma de trei milioane de euro care ar putea fi costuri neeligibile pentru acest an, apreciind ca, în ansamblu, costurile neeligibile ar putea ajunge la cinci-sase milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ zece procente din valoarea proiectului.

În luna decembrie, municipalitatea suceveana a lansat proiectul ISPA de reabilitare a retelelor de apa si canal si a statiei de epurare a apelor uzate, în valoare de 52,59 de milioane de euro, din care 33,44 milioane de euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, 12,46 milioane de euro sunt asigurati de Guvernul României, iar 6,68 de milioane de euro din fonduri locale printr-un împrumut de la banca KfW din Germania.  

Proiectul prevede înlocuirea a 12 km de retea de apa în vederea reducerii presiunii din zonele cu presiune ridicata, înlocuirea a 14 km de conducte de transport apa potabila cu avarii frecvente, cresterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75 la suta la 85 la suta, înlocuirea a 23 de km de retele de canalizare si reducerea infiltratiilor de la 45 la suta la 10-15 la suta si asigurarea standardelor europene în domeniul epurarii apei.

În cadrul proiectului reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa va fi realizata de un consortiu dintre firmele TMUCB SA si ERG Termrom SA, valoarea lucrarilor fiind de 14,89 milioane de euro, iar reabilitarea retelei de canalizare din municipiu, lucrare ce va costa 20,96 de milioane de euro, va fi executata de firma germana Lunwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG.. Reabilitarea si modernizarea statiei de epurare va fi realizata de firma spaniola Dytras, valoarea lucrarilor fiind de 13,66 milioane de euro. Asistenta tehnica pentru acest proiect va fi asigurata de firma Eptisa&MVV din Germania care va primi suma de 3,06 milioane de euro.

Daca vremea va permite, se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate în decembrie 2010.  

 


Intră acum și în grupul de