Inspectorii sanitari suceveni au amendat cu 4.800 de lei pensiunea din Voroneţ unde zece turişti craioveni care au mâncat în restaurantul unităţii au suferit forme uşoare de toxiinfecţie alimentară


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că inspectorii sanitari suceveni au aplicat două sancţiuni în valoare totală de 4.800 de lei administratorului pensiunii din Voroneţ şi bucătarului pentru starea igienică necorespunzătoare a blocului alimentar al restaurantului unităţii turistice.

Medicul epidemiolog a spus că bucătarul unităţii a fost amendat cu suma de 800 de lei pentru condiţii de igienă necorespunzătoare în cazul ustensilelor din bucătărie, iar administratorul pensiunii a fost sancţionat cu o amendă de 3000 de lei pentru neefectuarea operaţiunii de dezinsecţie şi dezinfecţie şi o altă amendă de 1000 de lei pentru starea de igienă necorespunzătoare a blocului alimentar.

El a mai spus că inspectorii sanitari au recomandat efectuarea unor acţiuni de curăţenie, dezinsecţie şi dezinfecţie generală la blocul alimentar al unităţii, urmând ca după efectuarea acestor operaţiuni, să fie recoltate noi probe de salubritate.

La rândul său, directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că autorităţile sanitare au recomandat închiderea unităţii alimentare pentru o perioadă determinată, în care să poată fi efectuată activitatea de curăţenie, dezinfecţie şi dezinsecţie, urmând să fie redeschisă după ce se vor recolta o nouă serie de teste de salubritate, care să confirme eficiența acestor operaţiuni.

Ea a spus că personalul blocului alimentar, care a fost depistat ca fiind  purtător de bacterii enteropatogene, urmează în această perioadă un tratament pentru sterilizare și va fi reprimit în activitatea în urma unui nou control bacteriologic.

“DSP Suceava atenționează toți deținătorii de unități de alimentație publică ca în această perioadă cu temperaturi relativ crescute și cu un flux mare de turiști, să supravegheze cu atenție modul de păstrare, pregătire și servire a alimentelor şi să acorde o atenție deosebită modului în care personalul desemnat efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție”, mai precizează medicul Cătălina Zorescu.

Ea a subliniat că toate aceste recomandări sunt făcute “din dorința de a preîntâmpina apariția unor eventuale situații neplăcute atât pentru turiști, cât și pentru toate persoanele implicate în activitatea turistică”.

Reamintim că autorităţile sanitare sucevene au declanşat, săptămâna trecută, o anchetă epidemiologică după ce zece persoane, din care trei adulţi cu vârste cuprinse între 42 şi 56 de ani şi şapte copii cu vârste între 13 şi 17 ani, au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.

Potrivit DSP Suceava, cele zece persoane făceau parte dintr-un grup format din 25 de copii şi 5 adulţi, din Craiova, venite în excursie în Bucovina, care au fost cazate la o pensiune din Gura Humorului, unde au servit şi masa.

Conform sursei citate, rezultatele analizelor de laborator efectuate pentru probele prelevate de la pensiunea din Voroneţ şi de la personalul angajat responsabil cu prepararea hranei au evidenţiat că starea de igienă în blocul alimentar al restaurantului unităţii turistice era “una precară”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de