Fotbal, Euro 2008-06-30 : Spania este noua „regina” a Europei


Intră acum și în grupul de

Germania – Spania 0-1

Mare meci mare pe stadionul „Ernst Happel” din Viena. Doua echipe în foame acuta de trofee s-au întâlnit, duminica seara, în ultimul act al Campionatului European din acest an. O sarbatoare a fotbalului care, din pacate, a avut un sfârsit, ca toate lucrurile frumoase.

Finala Euro 2008 a opus doua formatii total opuse: Spania, echipa de talie mica, aplecata spre spectacol, si masiva Germanie, precisa si tehnica. Se anunta un meci frumos, încrâncenat, între doua scoli de fotbal care nu mai avusesera parte de multa vreme de o recunoastere internationala suprema. Daca Germania câstigase ultimul trofeu european la Londra, în 1996, 2-1 contra Cehiei, si ajunsese în finala Mondialului din 2002, când Brazilia a dispus de Panzere cu 2-0, pe cupa europeana adjudecata de Spania se depusese mult praf: ibericii se încununasera campioni continentali în 1964, iar de atunci singura performanta notabila fusese cea din 1984, finala pierduta contra Frantei, 0-2. 

Orgolii mari, asadar, în ultimul act al competitiei din acest an. Si un joc frumos, pe masura valorii celor doua formatii. S-a impus spectacolul în fata tehnicii: Spania a devenit campioana europeana, învingând cu 1-0!

Mannschaftul începe mai bine întâlnirea. Domina si pare ca se va impune cu destula usurinta, chiar daca nu reuseste sa se apropie decisiv de poarta adversa. Dar Panzerele se gripeaza în minutul 15, când Metzelder este aproape de autogol: Fabregas îi paseaza lui Iniesta, în spatele apararii adverse, pe stânga. Jucatorul Barcelonei încearca sa îl deschida pe Fernando Torres, aflat la punctul de la 11 metri. Aparatorul german deviaza spre propria poarta si numai reflexul lui Lehmann amâna deschiderea scorului. Sapte minute mai târziu însa, bara este cea care îl salveaza pe portarul german, la lovitura de cap a lui Fernando Torres. Capdevila recupereaza, dar sutul sau trece pe lânga. Important pentru spanioli era ca jocul le merge, în timp ce nemtii pareau debusolati. Pe posesia lor, adversarii se dovedeau mai periculosi. Iar în minutul 33, tabela se modifica. Xavi paseaza repede spre Torres, atacantul pare sa nu ajunga, dar insista, Lahm ezita, Lehmann la fel, iar spaniolul se strecoara printre ei si este primul la minge. O scarita si Spania conduce cu 1-0! Elevii lui Aragones nu au facut pasul înapoi, dar nici mari ocazii nu au mai avut pâna la pauza. 

Partea secunda a finalei a fost extrem de animata. Nemtii refuza sa se considere învinsi, dar spaniolii au prima sansa de gol: în minutul 54, Xavi executa un corner spre Silva, care nu reia foarte precis. Sergio Ramos încearca sa devieze în poarta, dar nu reuseste. Ballack este la un pas de egalare dupa numai cinci minute. Expediaza un voleu frumos, dar pe lânga poarta lui Iker Casillas. Jocul se încinge, ocaziile curg. Sunt însa mai mult spaniole. În minutul 67, intervine decisiv Lehmann la capul expediat puternic de Sergio Ramos. Tot el respinge sutul pe jos al lui Iniesta, de dupa cornerul acordat de portarul german. Acelasi Iniesta reia din unghi închis, în minutul 69, dar goalkeeperul care a jucat la Arsenal sezonul trecut este salvat de Frings, care respinge de pe linia portii. Germania pare în corzi. Nu au idei. Spaniolii trag de timp, dar fac si spectacol. Ratarile sunt însa dominante. Senna trece pe lânga 2-0 în minutul 81. Si totul se încheie! Toreadorii au facut o superba corida cu Panzerele! Dupa 44 de ani, trofeul merge la Madrid! 

GERMANIA 0 – 1 SPANIA

                              TORRES (33) 
 

GERMANIA (4-4-1-1): Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Schweinsteiger, Frings, Hitzlsperger, Podolski – Ballack – Klose. Antrenor: Joachim Low.

Au mai intrat:Jansen, Kuranyi, Gomez

SPANIA (4-1-4-1): Casillas – Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Senna – Iniesta, Xavi, Fabregas, David Silva – Torres. Antrenor: Luis Aragones.

Au mai intrat:Xabi Alonso, Cazorla, Guiza.

Arbitru: Roberto Rosetti (Italia)

Stadion: „Ernst Happel” –  Viena


Intră acum și în grupul de